Samsungi boss mõisteti süüdi anesteetikumi tarvitamises

Copy
Samsungi asepresident ja de facto juht Lee Jae-yong.
Samsungi asepresident ja de facto juht Lee Jae-yong. Foto: Anthony Wallace

Lõuna-Korea tehnoloogiahiiu Samsung de facto juht Lee Jae-yong mõisteti teisipäeval süüdi anesteetikumi propofool ebaseaduslikus kasutamises. Multimiljonäril on liseks sellele kaelas veel mitu süüasja.

 

Lee on maailma suurima nutitelefonide tootja Samsung Electronicsi asepresident ning ajakirja Forbes andmeil maailmas rikkuselt 238. kohal. Propofooli võttis ta väidetavalt korduvalt aastatel 2017 ja 2018 ühes Souli plastilise kirurgia kliinikus.

Uudisteagentuuri Yonhap andmeil karistas Souli keskringkonna kohus Leed 70 miljoni woni (60 000 dollari) suuruse trahviga. Summa moodustab umbkaudu 0,0006 protsenti tema hinnanguliselt 10,2 miljardi dollari suurusest varandusest.

Propofool on meditsiiniline anesteetikum, mida kasutatakse mõnikord ka lõõgastamise eesmärgil ning propofooli üledoos oli ka Michael Jacksoni surma põhjuseks aastal 2009. 

Lee advokaadid kinnitasid, et anesteetikumi manustati meditsiinilistel põhjustel. «Selle kirjutas välja arst meditsiinilise protseduuri jaoks Lee ravi ajal,» kinnitasid advokaadid avalduses.

Tavaliselt on selle ravimi kasutamine Lõuna-Koreas pisikuritegu ja prokuratuur tegi esialgu ettepaneku trahvida Leed 50 miljoni woniga (42 000 dollariga) kokkuleppemenetluses ilma kohtusse minemata, kuid kohus polnud prokuratuuri ettepanekuga nõus ja nõudis asja kohtulikku arutamist.

Problemaatiline minevik

Samsung Electronics kuulub Samsungi kontserni, mis on Lõuna-Korea, maailma suuruselt 12. majanduse võimsaim perefirma. 53-aastasest Leest sai pärast isa surma möödunud aastal vanaisa loodud Samsungi äriimpeeriumi kolmanda põlve juht. Konglomeraadi kogukäive on võrdne viiendikuga Lõuna-Korea sisemajanduse kogutoodangust.

Augustis vabastati Lee tingimisi 30 kuu pikkusest vanglakaristusest seoses korporatsiooni raha kasutamisega altkäemaksuks Lõuna-Korea endisele presidendile Park Geun-hyele, kes skandaali tõttu tagasi astus. 

Leed süüdistatakse lisaks veel ebaseaduslikus ettevõtete ühinemise korraldamises, mis on samuti seotud endise presidendi Parki korruptsioonikaasusega, kellelt Lee abi palus.

Tema ennetähtaega vabastamist peeti viimaseks näiteks sellest, kuidas Lõuna-Korea vabastab majanduslikel põhjustel korruptsiooni või maksudest kõrvalehoidmise eest trellide taha saadetud äriliidreid.

Pärast Lee vabastamist teatas Samsung Electronics 205 miljardi dollari suurusest investeerimisplaanist, millest kaks kolmandikku on mõeldud investeeringuteks Lõuna-Koreasse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles