Moskvaga riius Moldova ostab gaasi Poolalt (1)

Copy
Gaasitorud.
Gaasitorud. Foto: Gleb Garanich

Moskvaga pahuksisse sattunud Moldova otsustas Venemaalt gaasi mitte tarnida ja sõlmis ostuleppe Poolaga.

Vene gaasihiid Gazprom tõstis hiljuti Moldova jaoks gaasihinda, mispeale kuulutas riigi läänemeelne valitsus välja eriolukorra, mis lubab sel tarnida gaasi mujalt.

Esmaspäeva õhtul teatas valitsus, et sõlmis Poola riigifirmaga PGNiG leppe miljoni kuupmeetri gaasi tarnimiseks Moldova kommunaalfirmale Energocom. «See on esimene kord Moldova ajaloos, kui gaasi ostetakse alternatiivsest allikas,» edastas valitsuse pressiteenistus.

Surve Moldova valitsusele on kasvanud alates septembrist, mil riigi leping Gazpromiga aegus. Gazprom pikendas lepingut oktoobri lõpuni, kuid hoiatas läinud nädalal, et jätab Moldova gaasist ilma, kui riik ei tasu arvet ega sõlmi uut lepingut. Samuti tõstis firma gaasihinna sel kuul 550 dollarilt 790 dollarile tuhande kuupmeetri kohta.

Asepeaminister Andrei Spinu sõnul ei ole selline hinnatõus õigustatud ega realistlik. Kolmapäeval sõidab Spinu Venemaale kõnelustele Gazpromi tegevjuhi Aleksei Milleriga. «Tahame sõlmida pikaajalise leppe, aga vastastikku kasulike hindade ja tingimustega,» ütles peaminister Natalia Gavrilita esmaspäeval.

Gaasihinnad on hüppeliselt kasvanud ka mujal Euroopas. Põhjuseks peetakse Moskvat, mis on tarnet vähendanud.

Moldova valis mullu presidendiks Euroopa-meelse Maia Sandu, kelle partei sai ülekaaluka võidu ka tänavustel parlamendivalimistel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles