Paberipuudus on trükisektori jaoks paras vaev

Tarbija24
Copy
Paberist on suur puudus
Paberist on suur puudus Foto: Arvo Meeks

Paberi- ja kartongiturul ületab nõudlus tunduvalt pakkumist. Covid-19 on muutnud inimeste ja ettevõtete jaoks paberi leidmise üha raskemaks.

Ettevõtted ja tarbijad on sunnitud nädalaid ootama trükikodadest ostetut, kuna alternatiivseid paberitüüpe napib. Tavapärasest napimate toodete loendi tipus on trükitud materjalid, näiteks brošüürid, flaierid, postkaardid, visiitkaardid ja raamatud. Pühadehooaja lähenedes on trükikojad mures, et vajaliku paberi puudumise tõttu on tooted otsas, kirjutab Oscar Hoole K-Print lehel

Paberit, nagu ka teisigi kaupu, oli sel suvel raskem hankida Covid-19 tõttu. Pandeemia piiras paberivabrikutes ja laevasadamates tööjõudu ajal, mil nõudlus tõusis kiiresti. Epideemia on kiirendanud paberitootmise pidevat langust, kuna aina rohkem ettevõtteid läheb üle kõrgema marginaaliga pakkematerjalidele, sealhulgas e-kaubanduses kasutatavatele pappkarpidele.

Kerkinud on ka paberitootjate kulud. Tööstatistika andmetel on paberis kasutatava tooraine puidumassi hind viimase aastaga tõusnud 50,2 protsenti. Paberi hinnad kasvasid samal ajavahemikul 14,2 protsenti. Analüütikute sõnul võib paberipuudus kesta järgmise aasta või isegi 2023. aastani.

Ka Eestis on trükitööstuses paberipuudus. Rahvusvaheliselt on kaubaveo aja hilinemine ja kütusekulu kasv toonud kaasa välismaiste paberivarude impordi vähenemise ja hinnatõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles