Päevatoimetaja:
Liina Laks

Põllumajandus- ja toiduamet tuvastas oliiviõlipettuse (2)

Copy
Ondoliva extra virgin oliiviõli.
Ondoliva extra virgin oliiviõli. Foto: PTA

​Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) tuvastas plaaniliste kontrollide käigus kategooriale mittevastava oliiviõli. Mittevastavaks tooteks osutus 500 ml pudelis Ondoliva extra virgin oliiviõli, mis on pärit Hispaaniast ja mida toob maale OÜ Interaltus.

PTA kalapüügi- ja turukorralduse osakonna juhataja Kaija Uuskami sõnul võeti septembris Ondoliva extra virgin oliiviõli tooteproov, kuid tulemuste põhjal pole tegemist ekstra neitsioliiviõli kategooriale vastava tootega, vaid madalama neitsioliiviõli kategooriaga.

«Tegemist on pettusega ja tarbijate eksitamisega ja ettevõtet kohustati selle õli turustamine lõpetama ning teavitama tarbijaid nõuetele mittevastavast õlist ja võimaldama toote kauplusesse tagastamine,» selgitas Uuskam. 

Toote partii nr L15629 155 ning parim enne 29.03.2023. Tarbijad saavad selle partiinumbriga oliiviõli tagastada kaupluseketti, kust see osteti. «Tagastada võib ka juba avatud, osaliselt või täielikult kasutatud oliiviõli sellest partiist. Juhul, kui tarbijatel tekib probleeme oliiviõli tagastamisega, palume sellest ametit kindlasti teavitada,» rõhutas Uuskam.

Oliiviõli hind on teatavate omaduste tõttu võrreldes teiste taimeõlidega suhteliselt kõrge ning seetõttu on selle suhtes kindlad turustusnormid: etiketil peavad olema ka õlikategooriat käsitlevad andmed, näiteks ekstra neitsioliiviõli: «kõrge kvaliteediga mehhaanilisel teel esimesel pressimisel oliividest saadud õli» või neitsioliiviõli: «mehhaaniliselt esimesel pressimisel oliividest saadud õli».

Tagasi üles