EL-i ministrid vaidlevad gaasikriisi lahendamise üle (1)

Copy
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne.
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne. Foto: LEE SMITH

Euroopa energiaministrid korraldasid teisipäeval erakorraliise kohtumise lahenduse otsimiseks tõusvatele gaasihindadele, kuid üksteist riiki, nende seas Saksamaa, lükkasid Prantsusmaa ja Hispaania ettepanekud turureformiks tagasi.

Luksemburgis toimunud kohtumine järgnes samateemalisele EL-i ülemkogule läinud nädalal.

Energiahinnad on lakke sööstunud, kuivõrd majandus on pärast pikki koroonaviiruse piiranguid taas täistuure võtmas.

Et energia hulgimüügihinnad on nafta- ja gaasiimpordist sõltuvas Euroopas hüppeliselt kasvanud, on Euroopa Komisjon tulnud välja «tööriistakastiga» hinnakasvu lühiajaliste mõjude leevendamiseks. Liikmesriike on julgustatud langetama makse ja tasusid, mis moodustavad tavaliselt umbes kolmandiku elektriarvest.

Hispaania proovis veenda liikmesriike ettepanekus osta gaasi ühiselt, samal moel kui hangiti COVID-19 vaktsiine.

Ettepanekut toetas Prantsusmaa, mis tahab Euroopa energiaturgu reformida ja gaasi rolli hinna kujunemises vähendada.

Üheksa riiki, nende seas Austria, Taani, Luksemburg, Soome, Saksamaa, Iirimaa ja Holland, tulid kohtumise eel välja ühisavaldusega, kus öeldi, et EL-i turu põhimõttelisele muutmisele ollakse vastu.

«Gaasi- ja elektri siseturg on aastakümnete vältel ühiselt ja järkjärgult üles ehitatud. Konkurentsiga turud panustavad innovatsiooni, tarnekindlusse ja on seeläbi otsustava tähtsusega üleminekus madala süsinikuga tuleviku poole,» teatasid riigid.

Luksemburgi teatel ühinesid avaldusega ka Rootsi ja Belgia.

«Hispaania lubab liiga paljut, kui ütleb, et ühine energiahange kriisi lahendab. Mis kriisi lahendab, on investeeringute tõhusus,» ütles Luksemburgi energiaminister Claude Turmes kohtumisele saabudes.

Hispaania energiaminister Sara Aagesen Muñoz ütles vastu, et energiahindade sööst «on erakorraline ja pakiline olukord, mis nõuab pakilisi meetmeid».

«Meie ettepanek on täiesti selge ja jõuline,» lausus ta, lisades, et plaanib oma ametikaaslased «faktide jõul» ümber veenda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles