Hololei: riigi täisomanduses lennufirma ei ole mõistlik

BNS
Copy
Henrik Hololei
Henrik Hololei Foto: Mihkel Maripuu

100 protsenti riigi omanduses lennuettevõte ei ole mõistlik ega jätkusuutlik, leiab Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi juht Henrik Hololei ja loodab, et riigile kuuluvate lennufirmade struktuuri selgemaks muutmisel leitakse kunagi lennunduskontsernile ka sobiv investor.

Valitsus andis möödunud nädala neljapäeval majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla ning loob sellega eelduse tekkiva grupi erastamiseks.

Hololei ütles BNS-ile, et talle tundub see mõistlik idee. «Praegune olukord erinevate omavahel põimunud samale omanikule – riigile – kuuluvate ettevõtetega tundus natuke arusaamatu ja teatud mõttes ebaloogiline. Seega liikumine läbipaistva ja selge struktuuri poole on igati tervitatav,» lausus ta ja lisas, et kindlasti on selline selgem ja lihtsam struktuur mõistetav ka potentsiaalsetele investoritele.

Samas tõdes Hololei, et ei usu, et sellega Eesti lennundusmaastikul miskit suurt muutuks. «Muutused tulevad läbi tegevuse, mitte nime või struktuuri muutusega,» rõhutas ta.

Hololei ei usu ka, et kontserni loomisega muutuks ettevõtte strateegia ja talle tundub, et see ei näe praegu ette vajadust otselendude järele. «Kordan juba varem väljaöeldut – riigi omanduses lennuettevõtte prioriteet peaks olema oma riigi inimesi teenindada, aga kui ettevõte ei pea seda oluliseks, ning omanik seda ei nõua, siis miskit ei muutu,» tõdes ta.

Enne kontserni loomist lubas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium konsulteerida Euroopa Komisjoniga riigiabi riskide maandamiseks. Hololei hinnangul ei tohiks sellega probleemi tekkida.

«Ma ei ole kuidagi aru saanud, et riik ka rahalist süsti plaaniks, pelgalt struktuuri korrastamisel ei peaks olema otsest seost riigiabiga. Aga praeguseid kohustusi juba antud riigiabi osas tuleb muidugi täita,» toonitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles