Afganistani tabanud ajaloo halvimas näljakriisis surevad lapsed nälga (4)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Afgaani emad alatoitumuse all kannatavate väikelastega.
Afgaani emad alatoitumuse all kannatavate väikelastega. Foto: Rafiq Maqbool

Afganistanis ähvardab enam kui 22 miljonit inimest sel talvel akuutne toidunappus, hoiatasid ÜRO ametid esmaspäeval, prognoosides niigi ebastabiilses riigis ränka humanitaarkriisi.

ÜRO andmetel on vähemalt 14 miljonit last nende 22,8 miljoni inimese hulgas, kes kannatavad sel talvel enneolematu toidukriisi pärast. Võrreldes eelmise aastaga on näljahäda kasvanud 35 protsenti, vahendab AFP.

«Kui me ei suuda abi hoogustada, on miljonid afgaanid sunnitud sel talvel valima väljarändamise ja nälja vahel,» ütles Maailma Toiduprogrammi (WFP) tegevdirektor David Beasley.

Ametiisikute sõnul on kriis Afganistanis juba praegu ulatuslikum kui Jeemenis või Süürias ja toiduhäda rängem kui üheski riigis peale Kongo Demokraatliku Vabariigi. «Afganistani humanitaarkriis on praegu üks rängemaid kogu maailmas - kui mitte kõige rängem - ning toiduturvalisus on sisuliselt kokku varisenud,» ütles Beasley avalduses. «Katastroof on kätte jõudmas ja kui me otsekohe ei tegutse, on see käes.»

Selle kuu alguses hoiatas WFP, et umbes miljonil lapsel on oht surra tõsise alatoitumuse tõttu, kui neile ei anta ravi. «Lapsed surevad ja inimesed nälgivad,» ütles Beasley. «Asjad lähevad palju hullemaks. Ma ei tea, kuidas pole miljonid inimesed, eriti lapsed, juba praegu surnud, võttes arvesse rahastamise puudumist ja majanduse kokkuvarisemist.»

Eelmisel nädalal surid Kabuli lääneosas nälga ühe pere kaheksa last, vanuses poolteist kuni kaheksa aastat, teatas heategevusorganisatsioon Save the Children. 

Maailma Toiduprogrammi ning ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni andmetel on iga teine afgaan toidunappuse kolmandas ehk kriisi- või neljandas ehk hädaolukorra faasis. Neljas faas on aste allpool näljahädast ning ametiisikute sõnul on Afganistanil ees viimase kümnendi rängim talv.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles