Süvendamist ootav Lehtma sadam teenindab ainult kalalaevu

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Lehtma sadamas võivad alates 2020. aasta kevadest silduda ainult kalalaevad, muudele alustele sadamateenuseid ei pakuta. Kui sadam süvendatud saab, ei välista omanik siiski selle laialdasemat kasutusele võtmist.
Lehtma sadamas võivad alates 2020. aasta kevadest silduda ainult kalalaevad, muudele alustele sadamateenuseid ei pakuta. Kui sadam süvendatud saab, ei välista omanik siiski selle laialdasemat kasutusele võtmist. Foto: Jaano Martin Ots

Hiiumaa kunagine esindussadam Lehtma on muudele alustele peale kalalaevade sildumiseks suletud. Meri on sadama sissesõiduteele kandnud nii palju liiva, et suurema süvisega kaubalaevad sadamasse enam sisse ei pääse. Omanik loodab sadama siiski kunagi taas korda teha ja kasutusse võtta. 

Hiiu Kaluri emafirmale Direct Consulting kuuluv Lehtma sadam asub Hiiumaa pealinnast Kärdlast linnulennult seitsme kilomeetri kaugusel loode suunas. Lehtma sadamat loetakse praktiliselt jäävabaks sadamaks ning ka sügav meri ei ole sadamast väga kaugel, siiski vajab sissesõidutee merepõhja setete liikumise tõttu regulaarset puhastamist ehk hooldussüvendust. Sadamas teenindati kuni 2020. aasta kevadeni kaubalaevu, kalalaevu ja hobialuseid. Välja veeti Lehtma kaudu peamiselt Hiiumaa puitu ja turvast, lossiti killustikku. Enne Kärdla sadama valmimist oli Lehtma populaarne sihtkoht ka mereturistide seas ning seal tegutses Soomeski kuulus sadamakõrts. Nüüd valitseb sadamas vaikus ning silduda võivad ainult kalalaevad. 

Viimati jõudis Lehtma sadam avalikkuse tähelepanu alla 2020. aasta suvel, kui sadamat kasutati parvlaeva Estonia huku asukohas uurimistöid teinud ohutusjuurdluse keskuse uurimislaeva EVA-316 tugisadamana. Selleks andis sadama omanik ohutusjuurdluse keskusele eraldi loa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles