Jaak Aab: energia hinnatõusu hüvitamiseks on kaks meedet (4)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Jaak Aab
Jaak Aab Foto: Mihkel Maripuu

Riigihalduse minister Jaak Aab (KE) kirjutas ühismeediasse ülevaate sellest, milline on valitsuse plaan energia hinnatõusu mõju ohjeldamisel. 

«Oleme viimase nädala jooksul aktiivselt toimetanud energia hinnatõusu vastaste meetmetega. Teen meetmete hetkeseisust lühiülevaate. Planeerime kahte meedet,» kirjutas Aab. 

Esimene on elektri võrguteenuse tasu osaline hüvitamine kõigile kodu- ja äritarbijatele ning teiseks meetmeks energiahinna tõusu leevendusmeede vähemkindlustatud leibkondadele.

Esimese puhul kaalutakse seda, et riik maksab kõigil kodu- ja äritarbijatel kinni võrguteenuse tasust 50 protsenti. Soodustus kehtiks oktoobrist märtsini. Soodustuse saamiseks tarbija omalt poolt täiendavalt midagi ette võtma ei pea. «Kui kõik plaanikohaselt läheb, näevad tarbijad soodustust juba novembris laekunud elektriarvel. Meede maksab ca 88 miljonit eurot,» kirjutas Aab. 

Teiseks on energiatõusu leevendusmeede vähemkindlustatud leibkondadele, mis puudutab peresid, kelle sissetulek jääb alla suhtelise vaesuse piiri. Neile hüvitatakse elektri ja gaasi hinnatõusust 80 protsenti tagantjärele, alates septembrist kuni maikuuni.

«Lävend (hinnatase), millest alates hüvitist arvestama hakatakse, on elektri puhul esialgse plaani kohaselt 60 €/MWh (6 s/kWh) ning gaasi puhul 30 €/MWh (3 s/kWh). Sarnasel põhimõttel on plaanis hüvitada ka kaugkütte hinnatõus, mille täpsemad tingimused (lävend ja ajaline kestus) on veel töös,» selgitas Aab. 

Vähemkindlustatud leibkonna puhul on üksi elava täiskasvanu netosissetuleku piiriks 673 eurot kuus (brutosissetulek 743 eur), kahekesi elavate täiskasvanute puhul kokku 1009 eurot kuus (brutosissetulek ca 1179 eur) ning kahe lapsega pere korral kokku 1413 eurot kuus (brutosissetulek ca 1788 eur). 

«Toetuse saamiseks tuleb toetusele kvalifitseerunud isikul toetust taotleda läbi elukohajärgse kohaliku omavalitsuse. Taotlemise tingimused on koostamisel ja sellest täpsemalt loodetavasti lähinädala jooksul,» lisas minister. 

Meede maksab ca 37 miljonit eurot. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles