Euroopa pistab energia hinnatõusuga rinda: prantslastel toetus, Portugalis elektri hind külmutatud

Adele Johanson
Copy
Elektripistikud.
Elektripistikud. Foto: Madis Veltman

Elekter, kütus ja maagaas on sel sügisel kordades kallinenud ning paljud Euroopa riigid on otsustanud energiakandjate hinnatõusu elanikele korvata.

Prantsuse peaminister Jean Castex lubas 36 miljonile väikese sissetulekuga inimesele maksta 100 eurot toetust kasvavate energiahindadega toimetulekuks. Toetust makstakse kõigile, kes teenivad alla 2000 euro kuus. Peaminister lubas külmutada ka mootorikütuste hinna 2022. aastaks, vahendab France 24.

Portugali keskkonnaminister Joao Matos Fernandes on samuti lubanud, et elektri hind kodutarbijatele 2022. aastal ei tõuse, kirjutab Reuters. 

Kreeka lubas maksta toetusi pea kõikidele majapidamistele selle aasta lõpuks, vahendab Reuters. Riikliku energiafirma hindu on lubatud langetada ning väiksema sissetulekuga inimestele on kavas maksta ühekordseid toetusi.

Hispaania peaminister Pedro Sanchez on lubanud panna piiri maagaasi hinnale, vähendada aktsiise ning suunata osa riikliku energiafirma kasumist elektrihindade langetamiseks.

Saksamaal ei ole esialgu plaanis elektrihinna tõusu tarbijatele kompenseerida. Rootsi peaminister Stefan Lofven on samuti veendunud, et riigi majandus on piisavalt tugev, et kõrgemate energiahindadega toime tulla, kirjutab Bloomberg

Eestis on kokku lepitud, et toetust hakkavad saama väiksema sissetulekuga pered, kellele kompenseeritakse kuni 80 protsenti elektri, gaasi ja keskkütte hinnatõusust. Kes ja kuidas toetust saab, pole veel täpselt teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles