Valitsus loob uue lennunduskontserni (12)

BNS
Copy
Nordica lennukid. Foto on illustreeriv.
Nordica lennukid. Foto on illustreeriv. Foto: Eero Vabamägi

Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile (MKM) heakskiidu alustada uue lennunduskontserni loomise ettevalmistusi ja ühendada Nordica, Regional Jet ja Transpordi Varahaldus ühe katuse alla.

Valitsuse nägemus on tuua ühe katusorganisatsiooni alla Nordic Aviation Group, Transpordi Varahaldus ja Regional Jet ja muuta need ettevõtted üksteisest äritegevuselt sõltumatuks.

«Meil on kolm tugevat lennundusettevõtet, kelle kasvuks on mõistlik vabastada Regional Jet Nordica tütarfirma staatusest,» ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas pressiteates.

«See tagab kahe võrdsel tasemel tegutseva ettevõtte olemasolu, mis võimaldab üksteisest sõltumatult osalda allhangetel ja kasvatada lennundusäri. See loob tulevikus ka eelduse ettevõtete osaluse müümiseks,» lisas ta.

Nordica, tema tütarettevõtja ning Transpordi Varahalduse iseseisvate majandusüksustena juhtimine on olnud edukaks, kuid kontsernis on dubleerimisi, mille saab ära kaotada ning tekitada suurem kasuefekt, selgitas Aas.

Praegu on Nordical kaks 100-protsendilise osalusega tütarettevõtet – Regional Jet OÜ (RJ) ning Nordic Aviation Advisory OÜ (NAA).

Nordica on Regional Jetiga lisaks juhtimisahelale tihedalt seotud ka majandustegevuses. Nordica osutab tütarettevõttele Regional Jet lennukite liisinguteenuseid ja juhtimisega kaasnevaid tugiteenuseid. Näiteks asuvad emaettevõttes IT-, personalijuhtimise, õigus- ja finantsteenuse üksus.

Transpordi Varahaldus OÜ (TVH) on varahaldusettevõtte, mis pakub Nordicale ja Regional Jetile lennukite liisinguteenust ning lennukite varuosasid ja komponente.

Lennunduse Grupp OÜ – see on tinglik ärinimi, kuniks uus ärinimi valitakse – oleks Nordica, sealhulgas Nordic Aviation Advisory, Regional Jeti ning Transpordi Varahalduse ainuosanik ehk riigi omandisse tekiks reorganiseerimise tulemusel uus emaettevõte.

Ümberkorralduste tulemusel liiguvad kõik praegu Nordica osutatavad tugi- ja haldusfunktsioonid uude valdusettevõttesse.

Nordic Aviation Advisory OÜs praegu majandustegevus puudub ning pärast lennunduse grupi loomist pole vajadust eraldi äriühingu järele.

«Lennunduses on tavapärane hoida riskide juhtimiseks ärisuunad ja toetavad tegevused eraldi ning seetõttu säilitatakse ka loodavas kontsernis äritegevuse, opereerimise ja varahaldusfunktsioonid eraldi äriühingutes, kuid struktuursemalt emaettevõtte juhtimise all,» ütles Aas.

Enne kontserni loomist konsulteerib MKM Euroopa Komisjoniga riigiabi riskide maandamiseks. Pärast konsultatsioone valmistatakse ette uue valdusettevõte loomine ja lennunduskontserni moodustamine.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles