Tokyo lõpetab piirangud baaridele ja restoranidele

BNS
Copy
Tokyo-stiilis restoranis Kampai.
Tokyo-stiilis restoranis Kampai. Foto: Jelena Rudi

Tokyo lõpetab baaride ja restoranide lahtiolekuaegade piirangud, sest nakkusjuhtumite arv pealinnas on selle aasta madalaimal tasemel, kinnitasid ametnikud neljapäeval.

Jaapanis on nakkusjuhtude arv langenud juba nädalaid ning ekspertide sõnul on põhjuseks järsult kasvanud vaktsineeritute arv.

Üle kogu riigi on uute nakkuste arv langenud rekordilise 25 000 nakatunu pealt ööpäevas augustis 400 nakkusjuhu peale viimastel päevadel.

Neljateistkümne miljoni elanikuga Tokyos on viimasel nädalal registreeritud keskmiselt 47 nakatunut ööpäevas. Viimati oli nakkuste arv nii madal 2020. aasta juulis.

Jaapan pole kunagi kehtestanud täielikke üleriigilisi viirusepiiranguid, kuid suurema osa sellest aastast kehtis suuremates linnades ja teistes piirkondades erakorraline olukord, mille eesmärgiks oli piirata alkoholimüüki ja rahvakogunemisi suurüritustel, sealhulgas ka Tokyo olümpiamängudel, mis toimusid suures osas suletud uste taga.

Erimeetmed lõpetati kolm nädalat tagasi, kuid mõningad piirangud jäid kehtima, sealhulgas pidid Tokyo baarid ja restoranid kell 21.00 uksed sulgema.

Esmaspäevast alates võivad need pealinna söögikohad, kus kasutatakse piisavaid viirusevastaseid meetmeid, hoida uksed avatud hilisõhtuni, ütles Tokyo kuberner Yuriko Koike pärast seda, kui ka ümbritsevad piirkonnad teatasid sarnaste sammude astumisest.

«Vaktsineerimine on hästi edenenud. Oleme näinud koostööd viirusevastaste meetmete rakendamisel. Selle tulemusel on viiruse levik kiiresti peatatud,» ütles ta kohtumisel linnaametnikega.

Kuigi Jaapan alustas vaktsineerimisega paljudest teistest arenenud majandustest hiljem, on nüüd ligi 68 protsenti elanikest täielikult vaktsineeritud. Ühendriikides on täielikult vaktsineeritud 57 protsenti elanikest.

Maailma suuruselt kolmanda majanduse piirid on suletud pea kõigile väliskülalistele ja maskikandmine pole kohustuslik, kuid on avalikes kohtades üldlevinud.

Siiski soovitavad eksperdid inimestel mitte valvsust kaotada, sest riigi põhjaosas, kus õhutemperatuur on madalam, on nakatumine taas tõusuteel.

«Välisriigid, kes vaktsineerimisel esirinnas olid, leevendasid piiranguid ja nägid nakatumise taastumist,» kinnitas valitsust nõustav nakkushaiguste ekspertide kogu oma hiljutises dokumendis.

Jaapanis toimuvad 31. oktoobril üldvalimised, mille võidab arvatavalt riigi värske peaminister Fumio Kishida.

Tema eelkäija Yoshihide Suga astus oktoobri algul tagasi, sest osaliselt valitsuse viirusepoliitika tõttu langes ta populaarsus erakordselt madalale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles