Eramute ja suvilate hind on teinud suure hüppe

PM Majandus
Copy
Eramute hinnad on kasvanud korteritest enam.
Eramute hinnad on kasvanud korteritest enam. Foto: Jiri Tintera

Majade ja suvilate hind on teinud veelgi suurema hinnahüppe kui korterite oma, näitab kinnisvaraportaali Kinnisvara24.ee ja Maa-ameti statistika.

Võrreldes tänavu kolmandas kvartalis tehtud kinnisvaratehinguid eelmise aasta sama perioodiga, on Eesti korterituru kogukäive kasvanud 24 protsenti. Majade ja suvilate ostu-müügitehingute kogukäive aga lausa 67 protsenti.

Käibe kasvu taga on nii tehingute arv kui ka keskmise tehinguhinna kasv, selgitas Kinnisvara24.ee tegevjuht Katrin Aron.

«Kui eelmisel suvel taastus kinnisvaraturg veel kevadisest koroonašokist, siis tänavu on kinnisvaraturul aktiivselt tehinguid tehtud kogu aasta jooksul,» selgitas ta.

Maa-ameti tehingustatistika näitab, et eluruumidega tehti 2021. a III kvartalis 6658 tehingut, mis on 13% rohkem eelmisel aastal samal ajal. Majade ja suvilatega toimus 2021. aasta III kvartalis 7162 ostumüügitehingut, mis on ligi 5 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal perioodil, kuid majade ja suvilate müügihind kasvas korterite müügihinnast kiiremini.

Aroni sõnul on oluliselt kahanenud erinevus müügihinna ja reaalse tehinguhinna vahel. «Tavapäraselt pannakse kinnisvarakuulutus üles veidi kõrgema hinnaga kui loodetav tehinguhind, et ostjal jääks kauplemisruumi. Tänavune aasta on aga toonud uue trendi, kus kõrgest nõudlusest tulenevalt hinnaalandust ei tehta või müüakse objekt isegi esialgsest kuulutuse hinnast veidi kallimalt. Ostjad on hakanud üksteist üle pakkuma ja tehinguni jõudmise nimel ollakse valmis maksma kõrgemat hinda,» rääkis Aron.

Ostjad on hakanud üksteist üle pakkuma ja tehinguni jõudmise nimel ollakse valmis maksma kõrgemat hinda.

Katrin Aron

Näiteks tänavu suvel oli suvila ruutmeetri keskmine pakkumishind 870 eurot ja tehingu keskmine hind 869 eurot. Majade pakkumis- ja tehinguhinna erinevus oli veidi suurem: pakkumishind müügikuulutustes keskmiselt 674 eurot ruutmeetri kohta, tehinguhind aga 658 eurot ruutmeetri kohta.

Kõige rohkem ostu-müügitehinguid tehakse läbi aastate Harjumaal. Suurim kasv majade ja suvilate tehingute arvus oli Läänemaal, kus tehti tänavu üheksa kuuga 56 protsenti rohkem tehinguid kui eelmisel aastal. Pärnumaa majade ja suvilate tehingute arv kasvas 40 protsenti. Majade ja suvilate tehingute arv langes vaid Järvamaal ja Võrumaal, kõikides teistes maakondades tehingute maht kasvas.

Katrin Aroni sõnul mõjutab tarbijakäitumist endiselt tugevalt koroonapandeemia. «Ühest küljest on inimestel rohkem säästusid, mida kinnisvarasse investeerida, sest reisimise ja meelelahutuse peale kulutati viimase pooleteise aasta jooksul vähem. Teisalt veedetakse kodus varasemaga võrreldes rohkem aega ja see on toonud kaasa vajaduse suurema kodu järele. Paljud inimesed on valmis kolima linnast välja – seda võimaldab kasvanud kaugtöö osakaal. Soovitakse osta kodu, kus oleks kontorituba või piisavalt ruumi töönurga sisseseadmiseks ning ka oma aeda,» loetles Aron.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles