Eesti maksusüsteem sai USA mõttekojalt kõrge hinnangu

PM Majandus
Copy
Rahatähed.
Rahatähed. Foto: www.freepik.com

USA mõttekoda Tax Foundation avaldas uue OECD riikide maksude konkurentsivõime indeksi, mida juhib jätkuvalt Eesti ja seda juba kaheksa aastat järjest.

«Rõõm on tõdeda, et jätkuvalt leiab tunnustust Eesti ettevõtete tulumaksusüsteem, mille alusel tekib ettevõtjal maksukohustus üksnes kasumi väljavõtmisel. Tõhus ja suhteliselt lihtne kasumimaksusüsteem on olnud meie väikese majanduse üks tugevusi. Asjaolu, et riik ei kogu maksu kasumi tekkimisel, on olnud ettevõtjatele abiks raskete aegade üleelamisel,» ütles maksu- ja tollipoliitika asekantsler Helen Pahapill.

Lisaks toob mõttekoda Eesti tugevustena välja laia käibemaksubaasi ja maksude maksmisega seotud madala halduskoormuse.  

Positiivseks peab Tax Foundation ka seda, et Eestis sõltub maamaksu suurus ainult maa hinnast, võtmata arvesse maal paiknevate ehitiste väärtust.

Eesti nõrkusena tuuakse välja madal maksulepingute arv – Eestil on need sõlmitud 61 riigiga, kui OECD keskmine on 75.

Eesti järel on teisel kohal Läti ja kolmas on Uus-Meremaa. Läti puhul kiidab mõttekoda, et riik võttis kasutusele Eesti ettevõtete tulumaksusüsteemi ja samuti sealset tööjõu maksustamist.

Tax Foundationi indeks hindab peamiselt maksupoliitika kaht aspekti: konkurentsivõime ja neutraalsus. Konkurentsivõimeline ja neutraalne maksusüsteem toetab majanduskasvu ja soodustab investeeringuid, tuues samal ajal riigieelarvesse piisava maksutulu. Kokku kasutatakse indeksi kokkupanekul üle 40 erineva muutuja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles