Ehitushinnad tõusid kolmandas kvartalis 11,8 protsenti

BNS
Copy
Ehitushinnad kolmandas kvartalis tõusid.
Ehitushinnad kolmandas kvartalis tõusid. Foto: Margus Ansu

Ehitushinnaindeks kasvas tänavu kolmandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga 11,8 protsenti ning võrreldes tänavuse teise kvartaliga 5,1 protsenti.

Statistikaameti analüütik Ülo Pauluse sõnul tõusid teise kvartaliga võrreldes kulutused tööjõule 2 protsenti ja mehhanismidele 2,4 protsenti. «Kulutused materjalidele tõusid 7,1 protsenti, mis andis kolmanda kvartali indeksi tõusust 70 protsenti. Eelmise aasta kolmanda kvartaliga võrreldes oli samuti suurimaks mõjutajaks materjalide kallinemine, mis panustas aastasesse kogutõusu 71 protsenti,» ütles Paulus pressiteates.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi kasv oli võrreldes teise kvartaliga 5,3 protsenti ja võrreldes 2020. aasta kolmanda kvartaliga 10,4 protsenti.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi korral on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles