Osa elektrimüüjaid on asunud püsihinnaga lepinguid tühistama

BNS
Copy
Homne elektri hind on üleeilsega võrreldes üle poole odavam.
Homne elektri hind on üleeilsega võrreldes üle poole odavam. Foto: Madis Veltman/Postimees Grupp

Mõned elektrimüüjad on asunud äriklientidega sõlmitud fikseeritud hinnaga lepinguid tühistama ja kallimaks korrigeerima. Ettevõtetele võib see olla ebameeldiv üllatus, sest mõned kliendid ei teagi, et müüja saab fikseeritud hinnast soovi korral loobuda, kui selline võimalus on lepingus kirjas, kirjutab ERR.

Pärnu Tervise Spaa ja Tervise Paradiis sõlmis eelmisel aastal fikseeritud hinnaga elektriostulepingu kuni järgmise aasta lõpuni, mis tänavu järsult tõusnud elektrihinna tõttu on praegu ülisoodne. Elektrimüüja soovib nüüd selle lepingu üles öelda.

«Eelmise nädala keskpaigas saime oma elektrimüüjalt ettepaneku lepingut muuta sellises vormis, mis meile oleks toonud kaasa olulise elektrihinna tõusu. Leping ütleb, et seda niisama lihtsalt ei saa teiste tingimuste peale panna ja me väga loodame, et meie elektrimüüja jääb meiega ühele nõule,» ütles Tervise Spaa ja Tervise Paradiisi juht Jaan Ratnik ERRile.

Fikseeritud lepingust aga on tulnud loobuda juba Astri Grupil, kellele kuuluvad näiteks Tallinnas Balti jaama turg, Lõunakeskus Tartus ja Astri keskus Narvas. Leping pidi kestma aasta lõpuni, kuid müüja lõpetas selle suvel.

«Kui leping sai sõlmitud, ei pööranud me tähelepanu sellises väikeses kirjas punktile, mis sellise võimaluse teisele poolele andis. Kuni aasta lõpuni oleme börsil elektrihinnaga, uueks aastaks tahame ikkagi sõlmida fikseeritud hinnaga lepingu. Septembri arve, mis just tuli – võrreldes eelmise aasta septembriga on hinnatõus 90 protsenti,» lausus Astri Kinnisvara juhatuse liige Tarmo Kleimann.

Portaali energiaoksjon.ee vedaja Urmas Voit ütles, et esialgu on soovinud lepinguid ümber vaadata kaks elektrimüüjat. Üks neist on Vene ettevõte Inter RAO.

«Viimasel ajal oleme kuulnud, et suurte äriklientide segmendis tegutsev Olerex on saatnud klientidele teated välja. Meie tegeleme ainult suurte klientide nõustamisega, mis on umbes 150 Eesti suurimat tarbijat ja seal oleme kohanud kümmekond lepingut juba, mis on läinud läbirääkimistele või mis on lõpetatud,» ütles Voit.

Olerex aga teatas kirjalikus vastuses «Aktuaalsele kaamerale», et «elektrimüüjad nii meil kui mujal on sattunud tugeva surve alla ja paljud neist müüvad elektrit alla omahinna. Tänane kriis puudutab valusalt nii müüjaid kui tarbijaid ning üheskoos tuleb otsida lahendusi kriisist läbitulemiseks.»

Suurimad elektrimüüjad Eesti Energia ja Alexela ei soovinud teemat «Aktuaalsele kaamerale» kommenteerida. Eesti Energia teatas kirjalikult, et nemad lepinguid ei muuda.

Eesti Gaas ütles, et ka nemad oma fikseeritud elektrimüügilepinguid ümber ei vaata. Kuid Eesti Gaasi juht Margus Kaasik ütles, et kindla hinnaga lepingud polegi ettevõttel pakkuda lihtne ja tuleb arvestada äririskiga.

«Paljud kliendid on meie poole pöördunud selle murega, et nende tänane elektrimüüja on pehmelt öeldes vaiba alt ära tõmmanud. Ilmselt on see elektrimüüja oma riskimaandamisega läinud natuke rappa ja pistnud käe kliendi taskusse,» märkis Kaasik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles