Saaremaa Lihatööstuse käive ja kahjum vähenesid

BNS
Copy
Saaremaa lihatööstuse vorstide pakkeliin.
Saaremaa lihatööstuse vorstide pakkeliin. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

OÜ Saaremaa Lihatööstuse müügitulu langes möödunud majandusaastal 2,3 protsendi võrra 18,6 miljonile eurole, kahjum aga langes tunamulluselt ligi miljonilt eurolt mullu 190 564 eurole.

Lihatööstuse 2020. aasta kogutoodang oli 4189 tonni. Sellest 1305 tonni moodustasid keedutooted, 945 tonni suitsutooted ning jahutatud liha, lihavalmistised, tapasaadused ja lemmiklooma toidud moodustasid kokku 1939 tonni, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest.

Võrreldes 2019. aastaga vähenes toodangu maht ligi 8 protsendi ehk 363 tonni võrra. Selle peamiseks põhjuseks oli juhtkonna sõnul müüdud jahutatud liha koguste vähenemine ja mõnede lihalettide sulgemine seoses COVID-19-ga.

Kahjumi peamiseks põhjuseks oli kõrge toorainehind aasta esimeses kvartalis ja COVID-19 puhangutest tingitud suuremad kulud ja tulude vähenemised. Kahjum on kavas katta eelmiste perioodide jaotamata kasumist.

Lihatööstuse töötajate arv taandatuna täistööajale oli mullu 184 inimest ehk 11 võrra vähem kui 2019. aastal. Tööjõukulud vähenesid aga vaid pisut üle ühe protsendi ligi 3,8 miljonile eurole. 2021. aastal prognoosib ettevõte tootmistöötajate arvu jäämist samale tasemele.

Käesoleval majandusaastal plaanib ettevõte jätkata investeeringutega vajalikesse seadmetesse, samuti täiendada IT-süsteeme, et tagada tootmisprotsesside täpsem kajastamine ja tooraine liikumise parem jälgitavus.

2023. aastaks on Saaremaa Lihatööstus seadnud eesmärgiks saavutada müügikäive 23 miljonit eurot, millest ekspordikäibe osakaal peaks moodustama 7 protsenti. 2020. aastal moodustas eksport alla 1 protsendi müügitulust.

Ettevõtte äriplaan näeb ette investeeringud peamiselt premium-klassi toodete tootmismahtude suurendamiseks ja kvaliteeditaseme stabiilsuse tagamiseks ning kavatsused sisenemiseks Euroopa Liidu ja Aasia eksporditurgudele.

Aasta lõpu seisuga oli ettevõttel 3,5 miljonit eurot jaotamata kasumit. Ettevõtte emafirma on VL Investeeringud OÜ ning tegelik kasusaaja Vjatšeslav Leedo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles