Septembris oli eurotsooni kiireim inflatsioon Eestis ja Leedus

BNS
Copy
Inflatsioon aeglustus juulis 6,4 protsendile.
Inflatsioon aeglustus juulis 6,4 protsendile. Foto: Arvo Meeks

Euroala aastainflatsioon kiirenes Eurostati andmetel septembris augustikuu 3 protsendilt 3,4 protsendini, Eestis kiirenes inflatsioon aga 5 protsendilt 6,4 protsendini, mis oli koos Leeduga euroala kiireim hinnakasv.

Euroopa Liidu (EL) aastainflatsioon kiirenes septembris augusti 3 protsendilt 3,6 protsendini. Möödunud aasta samal ajal oli euroalal 0,3-protsendine deflatsioon ja EL-is tervikuna 0,3-protsendine inflatsioon, selgus Eurostati andmetest.

Inflatsioon oli septembris 0,7 protsendiga aeglaseim Maltal, järgnesid 1,3 protsendiga Portugal ja 1,9 protsendiga Kreeka. Kiireim aastainflatsioon oli 6,4 protsendiga Eestis ja Leedus, järgnes Poola 5,6 protsendiga.

Läti inflatsioon kiirenes septembris 1,1 protsendipunkti võrra 4,7 protsendini, Soome inflatsioon tõusis 0,3 protsendipunkti võrra 2,1 protsendini ning Rootsi inflatsioon kiirenes 0,5 protsendipunkti 3 protsendini.

Võrreldes augustiga kiirenes inflatsioon 25 EL-i liikmesriigis ning alanes Belgias augustikuu 4,7 protsendilt 3,8 protsendile ja püsis Portugalis kuuvõrdluses stabiilsena 1,3 protsendil.

Euroala inflatsiooni kiirenemisesse panustasid septembris enim energiahinnad 1,63-protsendipunktise kasvuga. Järgnesid 0,72 protsendipunktiga teenused, 0,57 protsendipunktiga tööstuskaubad ning 0,44 punktiga toidu-, joogi- ja tubakakaubad.

Euroopa Keskpanga (ECB) seadis 22. juulil toimunud rahapoliitika nõukogu istungil uueks sümmeetriliseks inflatsioonieesmärgiks 2 protsenti keskpikas plaanis. Varem oli selleks veidi alla 2 protsendi. ECB teatel võib tulla üleminekuperiood, mil inflatsioon uut 2-protsendist eesmärki mõõdukalt ületab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles