Siin nad on: Enefit Greeni suurimaid märkijaid (1)

Liina Laks
, reporter
Copy
Enefit Greenile kuuluv Pakri tuulepark. Foto on illustratiivne
Enefit Greenile kuuluv Pakri tuulepark. Foto on illustratiivne Foto: Eero Vabamägi

Homme algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiaga kauplemine. Suurimad investorid on aga juba teada. 

Kuigi Enefit Greeni aktsiapakkumise maht oli suur, jagus suurem tükk sellest vaid vähestele osalejatele. Kümme suurimat Enefit Greeni aktsionäri omavad IPO järel 83,6 protsenti aktsiapakist. Tõsi, nende sees on Eesti Energia ise, kellele üksi kuulub juba 77,2 protsenti firmast.

Jõukamate märkijate edetabelit juhivad eelkõige rahakad pensionifondid. Lisaks Swedbanki ja SEB erinevatele fondidele on üheks suurimaks värskeks aktsionäriks Norra pensionifond, mis muidu Eesti investeeringutest end välja tõmbab. Talle kuulub IPO järel 3,5 miljoni euro suurune tükk ettevõttest. Arvestus on tehtud 2,9-eurose aktsia hinnaga. Tegu on maailma suurima fondiga ning Enefit Greeni on ta läinud harjumuspäraselt New Yorgi Citibanki kasutades.

Ametlikus aktsionäride nimekirjas on küll 56 767 nime, kuid tegelikult on investoreid palju rohkem, juba eelmisel nädalal teatati 60 000 investorist. Asi on selles, et aktsiaraamatus ei kajastu PIKi (pensioni investeerimiskonto) süsteemi kasutanud investorid – kõik nende kontod koondatakse vastava panga esindajakonto taha.

LHV foorumis uuriti, et kuidas nii - pangal on nn roheline pensionifond, aga seda ei paista investorite nimekirjas kuskil. Sellepeale vastas Joel Kukemelk, et «LHV Rohelised pensionifondid osalesid IPO märkimises, kuid tegime seda hinnaga, mis jäi madalamaks märkimise lõpphinnast. Kokkuvõttes pidime tõdema, et Eesti roheaktsia eest täna küsitav preemia on väga suure kohaliku jaemärkimise keskkonnas võrreldes muude roheliste alternatiivsete investeerimisvõimalustega, kuhu rohefondiga raha saame paigutada, meie mugavustsoonist kõrgem.»

Institutsionaalsetest investoritest võtsid oma osa ka eestimaised investeerimisfondid, nii Trigoni Dividendifond kui ka Avaroni Areneva Euroopa fond. Avaroni investeeringute juht Peter Priisalm ütles, et kahjuks ei saa nad täpset allokatsiooni avaldada, kuid nentis, et Avaron sai kätte oluliselt vähem aktsiaid kui nad soovisid. «Arvestades suurt huvi Enefit Greeni aktsiate vastu ja asjaolu, et paljud investorid said soovitust vähem aktsiaid, siis võib oodata, et aktsia hind esimesel kauplemispäeval tõuseb. Samas on kindlasti väga palju spekulatiivseid märkijaid, kes soovivad positsioonist kasumiga väljuda ja see võib aktsia hinna tõusu piirata,» ütles Priisalm.

Trigon teatas, et ei saa institutsionaalse investorina öelda, kui palju nad märkisid ning samuti ei soovinud nad vastata Enefit Greeni investeerimisprognoosi kohta, viidates turumanipulatsiooni hirmule.

Erainvestorite seas tuntud nimed

Esimese suure erainvestori leiab ametliku aktsiaraamatu järgi alles 13. kohalt: sinna tõusis hotelliäridega tegelev OÜ Haveli Invest, mille taga on Toonart Rääsk. Firma sai kätte enam kui pool miljonit Enefit Greeni aktsiat, mis teeb IPO hinna järgi positsiooni väärtuseks 1,5 miljonit eurot.

Kuid märkijate seas olid ka paljud teised tuntud Eesti investorid: Armin Karu Hansaassets, lasteriiete tootja Lenne, Oleg Ossinovski Skinest, aktsaselts Helmes, puidupelletitootja Warmeston ja paljud teised. 

Kuidas kujunes aktsiate jaotus investorite vahel

1–1000 aktsiat: 35 297 investorit

täpselt 1000 aktsiat: 10 915 investorit (1000 aktsiat garanteeriti igale soovijale)

rohkem kui 1000 aktsiat: 10 548 investorit, sh rohkem kui 10 000 aktsiat ainult 173 investorit

Plaani järgi jõuavad Enefit Greeni aktsiad börsile kauplemiseks homme ning traditsiooniliselt avalikustab siis aktsionäride nimekirja ka Nasdaq CDS register.

Sellist pilt jagas täna hommikul LHV foorumis kasutaja Nullpointer
Sellist pilt jagas täna hommikul LHV foorumis kasutaja Nullpointer Foto: Kuvatõmmis
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles