SEB grupi tulemuste taustal oli Eesti üksusel tagasihoidlik tulemus

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
SEB pank
SEB pank Foto: Sander Ilvest

SEB grupi üheksa kuu kasum kasvas aastaga 81 protsendi võrra 19,2 miljardi Rootsi kroonini. Seevastu SEB Eesti üheksa kuu kasum kasvas aastaga 13 protsenti, 75,6 miljoni euroni.

SEB Eesti üksuse üheksa kuu tulud olid samas suurusjärgus kui eelmise aasta samal ajal, kuid kulud olid 2,7 protsenti väiksemad. Tihe koostöö klientidega on hoidnud SEB laenuportfelli koroonakriisi ajal väga kvaliteetsena ja see võimaldas vähendada kolmandas kvartalis võimalike laenukahjumite eraldisi 0,5 miljoni euro võrra, kommenteeris tulemusi SEB Eesti juht Allan Parik.

SEB laenuportfell suurenes aastaga 2,3 protsenti, samas kui hoiused pangas kasvasid 17,2 protsenti. Äriklientide hoiused suurenesid aastaga 322,6 miljoni euro võrra ja eraisikute hoiused rekordilise 512,7 miljoni euro võrra. SEB laenuportfell oli septembri lõpus 6 miljardit eurot ja hoiuseid oli pangas 5,6 miljardi euro väärtuses.

SEB eraisikute laenuportfell kasvas aastaga 5,7 protsenti, samas kui nende hoiused kasvasid 22,6 protsenti. Eraisikute hoiuste kasvule aitasid kaasa väljamaksed pensioni teisest sambast, kust septembris laekus SEB klientide kontodele 307 miljonit eurot. Kolmandik pensionisambast laekunud rahast läks ostude tegemiseks või võeti sularahas välja. Kaheksa protsenti rahast kasutati võlgnevuste tasumiseks või laenude ja liisingute ennetähtaegseks tagastamiseks, kuus protsenti liikus hoiustele. Uuteks investeeringuteks või laenu ja liisingu sissemakseks kasutati alla ühe protsendi pensionifondidest laekunud rahast.

SEB äriklientide laenuportfell vähenes aastases võrdluses 2,3 protsenti, samas kui nende hoiused kasvasid 14,6 protsenti. Madala laenunõudluse taga on peamiselt suurettevõtted, samas kui väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted on aktiivsed uute laenuprojektide algatajad – nende laenuportfell on aasta võrdluses kasvanud 11 protsenti. Samas on oodata ka suurettevõtete aktiivsuse taastumist, sest SEB uuringu kohaselt arvab 62 protsenti Eesti finantsjuhtidest, et järgneva 12 kuu jooksul saab ärikliima olema nende ettevõtte jaoks hea või väga hea.

SEB grupi nõukogu tegi ettepaneku maksta täiendavalt dividend 4,10 Rootsi krooni aktsia kohta. Samuti käivitatakse 2,5 miljardi Rootsi kroonine A-aktsiate tagasiostuprogramm. Need nõukogu otsused vajavad aktsionäride heakskiitu, milleks kutsutakse 12. novembriks kokku erakorraline aktsionäride koosolek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles