Terviseametile tekib võimalus koroonapassile vilistavad ettevõtted lihtsamalt sulgeda (8)

Carl-Robert Puhm
Copy
Terviseamet kontrollimas koroonareeglitest kinnipidamist. Foto on illustratiivne.
Terviseamet kontrollimas koroonareeglitest kinnipidamist. Foto on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Peaminister Kaja Kallas (Reformierakond) ütles täna uusi koroonameetmeid kommenteerides, et kui asutus ei kontrolli koroonatõendit, võib terviseamet nad ajutiselt sulgeda. 

Postimehele teadaolevalt ei olnud Kallase öeldu pelgalt meeldetuletus, vaid valitsuses valmistatakse ette korraldust, mis protsessi hõlbustab.

Kuigi 1. juunil jõustunud nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadus (NETS) annab terviseametil õiguse sulgeda ettevõtteid juba täna, on see piiritletud vaid eriti ohtliku nakkushaiguse leviku tõkestamisega. Koroonaviirus eriti ohtliku nakkushaiguse alla aga ei liigitu. Seadus tunneb eriti ohtliku viirushaigusena katku, koolerad, kollapalavikku, viiruslikud hemorraagilisi palavikke ja tuberkuloosi.

Koroonaviiruse jaoks rakendub NETSi paragrahv 28 lõige 8, mis ütleb järgmist: «Uudse ohtliku nakkushaiguse leviku tõkestamiseks võib rakendada muu hulgas nõudeid, meetmeid ja piiranguid, mis on seaduses või seaduse alusel ette nähtud eriti ohtliku nakkushaiguse leviku tõkestamiseks».

Postimehe andmetel valmistataksegi praegu ette valitsuse korraldust, mis seab lõike 8 kontekstis ettevõtjatele täiendavaid nõudeid koroonaviiruse kui uudse nakkushaigusega võitlemisel. Üheks selliseks nõudeks on ka vaktsiinipassi kontrollimine. Kui ettevõtja nõuet ei täida, tekib terviseametil võimalus ettevõtte vajadusel sulgeda.

Praegu sanktsioneeritakse reeglite eirajaid ettekirjutuste ja sunnirahaga, mida tehakse korrakaitseseaduse alusel. Ettevõtte sulgemiseks on vaja aga NETSi jõudu.

Terviseametist öeldi Postimehele, et nemad loodavad ettevõtete mõistlikule suhtumisele ning ühtki sulgemisotsust nad loodetavasti ei pea tegema.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles