Ilmataat ulatas abikäe: Euroopa gaasihindu tabas langus, mis võib kesta pikemalt (1)

PM Majandus
Copy
Tuulepark Saksamaal.
Tuulepark Saksamaal. Foto: Matthias Oesterle/Scanpix

Euroopa maagaasihinnad on langustrendis, kuna tuuline ilm ja soodne ilmaprognoos leevendavad survet energiasüsteemile, vahendab Bloomberg.

Ühendkuningriigi ja Saksamaa tuulepargid peaksid neljapäeval tootma rohkem elektrit kui eales varem. Saksa tuulevõimsus ületab homme prognoosi kohaselt 52 gigavatti, samas kui Ühendkuningriigi tuuleparkides plaanitakse toota üle 17 gigavati tunnis, vahendab Bloomberg.

Gaasikriisi leevendamisel on abiks ka soojad ilmad, mis pehmendavad kütteperioodi algust. Loode-Euroopas on õhutemperatuur püsinud viimastel päevadel ajaloolisest keskmisest mitu kraadi kõrgemal. Euroopa keskmise pikkusega ilmaprognooside keskuse (ECMWF) prognoosi järgi jääb ilm tavapäraselt soojemaks kuni novembri lõpuni.

USA panga JP Morgani teatel võib soojal ilmal olla Euroopa energiakriisi ka pikaajalisem mõju. «Kui novembrist alates on ilmad tavapärasest soojemad, vähendab see mõnevõrra ka ülemaailmset gaasivajadust ning aitab leevendada nii hiljutist gaasi- kui ka naftahinna rallit.»

Hollandi maagaasi järgmise kuu hinnad on viimastel päevadel hoogsalt langenud: kui eelmisel neljapäeval maksid Hollandi (TTF) novembri gaasifutuurid 102 eurot, siis tänaseks on hind kukkunud 93 eurole.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles