Kreeka peaminister saatis rahvale hoiatussõnumi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Lucas Papademos.
Kreeka peaminister Lucas Papademos. Foto: SCANPIX

Kreeka peaminister Lucas Papademos hoiatas eilses telepöördumises kreeklasi elatustaseme kokkuvarisemise eest, kui parlament kokkuhoiukava heaks ei kiida.

Kreeka  valitsus kiitis üleeile heaks uue kokkuhoiumeetmete kava, mida riigil on vaja uue 130 miljardi euro suuruse päästepaketi saamiseks. Kava peab ratifitseerima ka parlament, mis hääletab kärbete üle täna, mil mitmel pool riigis toimuvad ulatuslikud streigid kokkuhoiukava vastu, vahendas BBC.

Papademose sõnul otsustavad kokkuhoiumeetmed riigi tuleviku ja Kreeka saatuse euroalas.

«Selle programmi sotsiaalne maksumus on piiratud, võrreldes majandusliku ja sotsiaalse katastroofiga, mis järgneb, kui me seda vastu ei võta,» hoiatas Papademos.

Valitsusjuhi sõnul tähendaks kokkuhoiukava tagasi lükkamine elatustaseme langust ning viiks Kreeka lahkumiseni euroalast. Peaministri sõnul kaotaksid inimesed sellisel juhul oma säästud, riik ei suudaks avaliku sektori töötajatele palku välja maksta ning häiritud oleks ka kütuse, ravimite ja seadmete import.

Kärbetega soovitakse vähendada avalikus sektoris töötavate inimeste hulka 15 000 inimese võrra, vähendada miinimumpalka 20 protsendi võrra seniselt 751-lt eurolt 600ni ning võtta kasutusele meetmed Kreeka pankade rekapitaliseerimiseks.

Lisaks näevad kasinusmeetmed ette tööseadusandluse muutmist, mis tooks lisaks miinimumpalga langetamisele kaasa ka vallandamise hõlbustamise. See on tekitanud suurt viha riigis, kus enam kui miljon inimest ehk üle 20 protsendi tööjõust on töötud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles