Tartlaste Playtech müüakse miljardite eest maha

Liina Laks
, reporter
Copy
Playtech Tartu kesklinnas.
Playtech Tartu kesklinnas. Foto: Margus Ansu

Mängutarkvaratootja Playtech, millel on suur kontor Tartus, läheb 3,2 miljardi euro eest uue Austraalia omaniku kätte, vahendab Bloomberg.
 

Lehe andmetel pakkus Austraalia kasiinomängude firma Aristocrat Leisure Playtechi eest 2,9 miljardit dollarit.

Aristocrati teatel on nad saanud kätte jah-sõna osadelt Playtechi praegustelt omanikelt. Nende omanike aktsiapakk moodustab viiendiku kõikidest Playtechi aktsiatest.

Playtechi juht Ivo Lasn ütles, et tulevane võimalik omanikumuutus Eesti kontori vaatest midagi ei mõjuta. «Playtech jääb endiselt Playtechiks ning meie jaoks jätkub töö vanaviisi. See on võimalus luua koos palju suuremat väärtust, kuna Aristocrat on seni tegutsenud valdavalt mänguautomaatide valdkonnas, Playtech aga just internetimängudes. Playtechil on täna oma strateegia elluviimisel väga tugev positsioon, see kavandatav omanikuvahetus on meie jaoks atraktiivne, sest aitab meil oma plaanide elluviimist kiirendada,» ütles Lasn.

Hiljuti alustas Playtech suurt värbamiskampaaniat ning ka siin pole uudise valguses midagi muutunud: Lasn sõnas, et praegu otsitakse jätkuvalt 60 spetsialisti.«Nii värbamise kui ka kõige muude protsesside valguses jätkub kõik tavapäraste plaanide kohaselt ning mingeid strateegilisi muudatusi me hetkel ei näe,» kinnitas Lasn.

Aristocrat tahab Playtechi eest välja käia suurusjärgus 3,2 miljardit eurot. Aktsia eest makstakse 680 Briti penni, mis on 58% rohkem kui reedene aktsia hind.

See uudis pani Playtechi aktsia Londoni börsil pöörase kiirusega tõusma: lõunaks oli väärtpaber kerkinud 55,75% ning jõudis 6,8 naela tasemele ehk selle summa juurde, millega austraallased lubavad firma ära osta.

Briti meedia: neljas pakkumine läks õnneks

Aristocrati juht Trevor Croker andis mõista, et ühendatud ettevõtted suudaksid paremini maailma vallutada. Taustaks tasub teada, et USA on leevendamas hasartmängule kehtivaid reegleid ning paljud hasartmängufirmad püüavad uut võimalust ära kasutada ning väga atraktiivsele turule siseneda.

Suurbritannia väljaanne Standard kirjutab, et tegelikult proovis Aristocrat Playtechile juba varem küüsi taha ajada, aga see ei õnnestunud: varem tegi ta kolm pakkumist, mis kõik tagasi lükati ning ka avalikkuse eest saladusse jäid. Alles praegust, neljandat pakkumist võttis Playtech kuulda.

Praegu on Playtechil 24 riigis 7000 töötajat. Äriregistri andmetel oli Playtechi Eesti harul kolmanda kvartali lõpu seisuga 594 töötajat.

Playtechi algus ulatub 1999. aastasse, mil firma lõid Teddy Sagi, Lauri Kikerpill ning Rain Kivisik. Playtech viidi Londoni börsile 2006. aastal ning tehing tegi toonastest omanikest Eesti meedia järgi (krooni)miljardärid.

Eelmisel aastal teenis Londonis registreeritud Playtechi kontsern 958,7 miljoni naela (1,14 miljardi euro) suuruse müügitulu juures 264,3 miljonit naela (313 miljonit eurot) kahjumit.

Tänavu esimese kolme kuuga on Playtech Estonia OÜ maksuameti teatel teeninud 29 miljonit eurot müügitulu. Ettevõtte keskmiseks brutopalgaks hinnatakse 3300 eurot. Playtech Estonia osaühingut juhivad Rain Kivisik ja Ivo Lasn.

*Ülevõtupakkumise summat on täpsustatud

Kelle käes on Playtech

Suurem osa Playtechist on praegu erinevate fondide käes. Kes eestlastest veel suuremalt omanike ringis on, pole teada, kuna need andmed pole avalikud. Äripäevale kinnitas ettevõtte üks loojatest Lauri Kikerpill, et tal on veel aktsiaid alles.

Swedbankist öeldi, et hinnanguliselt on neil Playtech LTD aktsiaid omavaid kliente 100 ringis ning kokku on neil hetke seisuga ligi 200 000 Playtech LTD aktsiat.

LHVst öedi, et neid aktsionäre on, kuigi mitte väga palju, Täpsemat numbrit ei avalikustatud.

Ametlike andmete järgi on Playtechi suuraktsionärd jaotatud järgmiselt:

1. Setanta Asset Management 8,57%

2. Boussard & Gavaudan Gestion 5,78%

3. Gopher Investments 4,97%

4. UBS AG 4,85%

5. Odey Asset Management 4,45%

6. Fidelity Investments Canada 3,61%

7. Aberdeen Asset Investments 3,06%

8. Norges Bank Investment Management 2,87%

9. Schroder Investment Management 2,87%

10. Dimensional Fund Advisors 2,84%

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles