10 tehnoloogiatrendi, mis kujundavad järgmist kümnendit

Merike Lees
Copy
Asjade interneti muudab tavainternetist erinevaks see, et seadmed vahetavad infot omavahel ilma inimese sekkumiseta.
Asjade interneti muudab tavainternetist erinevaks see, et seadmed vahetavad infot omavahel ilma inimese sekkumiseta. Foto: Artur Kuus

USA konsultatsioonifirma McKinsey sõnastas kümme tehnoloogiatrendi, mis kujundavad järgmist kümnendit.

1. Protsesside automatiseerimine ja virtualiseerimine

Ligikaudu pooled kõikidest olemasolevatest tegevustest saavad järgmise paari aastakümne jooksul automatiseeritud, protsesside automatiseerimine ja virtualiseerimine muutub tavaliseks.

«Aastaks 2025 ühendatakse tööstusliku asjade internetiga üle 50 miljardi seadme,» ennustas McKinsey. Robotid, automatiseerimine, 3D-printimine ja muu genereerivad umbes 79,4 zetbaiti andmeid aastas.

2. Ühenduvuse tulevik

Kiiremad digitaalsed ühendused, mida toidavad 5G ja asjade internet, avardavad majanduse võimalusi. McKinsey prognoosis, et kiiremate ühenduste rakendamine mobiilsuse, tervishoiu, tootmise ja jaemüügi valdkonnas võib suurendada globaalset SKTd 1,2 triljoni dollari võrra, 2 triljoni dollarini 2030. aastaks.

«Võrgu suurem kättesaadavus ja võimekus ajendab ärimaastiku ulatuslikke muutusi, alates tootmise digitaliseerimisest (mobiilsete tööriistade, masinate ja robotite juhtmevaba juhtimise kaudu) kuni detsentraliseeritud energia tarnimiseni ja patsiendi kaugseireni.»

3. Hajutatud infrastruktuur

Aastaks 2022 kasutab 70 protsenti ettevõtetest hajutatud IT-infrastruktuuri osana hübriidpilve või mitme pilvega platvorme. See tähendab, et andmeid ja töötlemist saab pilves hallata ja seadmetele kiiremini kättesaadavaks teha.

«See suundumus aitab ettevõtetel suurendada oma kiirust ja paindlikkust, vähendada keerukust, säästa kulusid ja tugevdada oma küberturvalisuse kaitset,» ütles McKinsey.

4. Järgmise põlvkonna andmetöötlus

McKinsey hindab, et järgmise põlvkonna andmetöötlus aitab leida vastuseid probleemidele, mis on aastaid teadust ja ühiskonda vaevanud, avades ettevõtetele enneolematuid võimalusi.

See hõlmab hulgaliselt kaugeleulatuvaid arenguid, alates kvanttehisintellektist kuni täielikult autonoomsete sõidukiteni.

5. Tehisintellekti (AI) rakendamine

Me oleme alles AI väljatöötamise algusaegadel. Kuna tehnoloogia muutub keerukamaks, rakendatakse seda tehnoloogial põhinevate tööriistade edasiarendamiseks.

Aastaks 2024 prognoosib McKinsey, et AIga loodud kõnet kasutatakse enam kui 50 protsendi ulatuses inimeste suhtluses arvutiga.

6. Programmeerimise tulevik

Valmistuge tarkvara 2.0 jaoks, kus närvivõrgud ja masinõpe kirjutavad koodi ja loovad uue tarkvara. «See suundumus võimaldab uute andmerohkete, tehisintellektipõhiste rakenduste kiiret skaleerimist ja levikut,» märkis McKinsey.

Suures osas võib see muuta tarkvararakenduste loomise palju võimsamaks ja võimekamaks kui täna, kuid see võimaldab ka olemasolevat tarkvara ja kodeerimisprotsesse standardiseerida ja automatiseerida.

7. Usaldage arhitektuuri

Aastal 2019 rünnati üle 8,5 miljardi andmebaasi. Vaatamata küberjulgeoleku edusammudele kahekordistavad kurjategijad oma jõupingutusi. Arhitektuur aitab küberkuritegevuse vastases võitluses, ütles McKinsey.

Üks lähenemisviis usaldusarhitektuuri loomiseks on hajutatud pearaamatute, näiteks plokiahela kasutamine. «Lisaks rikkumiste ohu vähendamisele vähendab arhitektuur turvanormide järgimise kulusid, samuti küberturvalisusega seotud tegevus- ja kapitalikulusid ning võimaldavad kulutõhusamaid tehinguid, näiteks ostjate ja müüjate vahel,» märgib McKinsey.

8. Biorevolutsioon

McKinsey hinnangul lubab bioteaduse edusammude ja tehnoloogia ühendamine märkimisväärset mõju majandusele ja meie elule ning mõjutab tööstusharusid alates tervisest ja põllumajandusest kuni tarbekaupade, energia ja materjalideni.

Tehisintellekti, automatiseerimise ja DNA sekveneerimise abil käivitatud biopööre lubab välja töötada geeniteraapiaid, hüperisikupärastatud ravimeid ning geneetikapõhiseid juhiseid toitumise ja treenimise kohta. Need arengud loovad uusi võimalusi, kuid tekitavad ka mõningaid eetilisi küsimusi.

«Organisatsioonid peavad hindama, mil määral nad mõistavad bioloogiateadust ja selle tagajärgi. Seejärel peaksid nad vaatama üle ressursid, mis kuluvad bioloogilistele tehnoloogiatele ja võimalustele, ning otsustama, kas need integreerida oma olemasolevasse teadus- ja arendustegevusse või hakata partneriks teaduspõhistele idufirmadele,» ütles McKinsey.

9. Järgmise põlvkonna materjalid

Materjaliteaduse areng võib muuta mitut sektorit, sealhulgas farmaatsiat, energeetikat, transporti, tervishoidu, pooljuhte ja tootmist. Selliste materjalide hulka kuulub grafeen – üks kiht süsinikuaatomeid, mis vaatamata oma uskumatule õhuksusele on umbes 200 korda tugevam kui teras. See on ka väga tõhus juht ja tõotab muuta pooljuhtide jõudlust. Teine on molübdeendisulfiid, mille nanoosakesi kasutatakse elektroonikas.

Järgmise põlvkonna materjalid, mille efektiivsus on paljudes seni kasutamata rakendusalades tunduvalt suurem, võivad muuta tööstusharu ökonoomikat ja nende ettevõtteid ümber profileerida, ütles McKinsey.

10. Puhaste tehnoloogiate tulevik

Taastuvenergia, puhtam ja rohelisem transport, energiasäästlikud hooned ja jätkusuutlik veetarbimine on puhta tehnoloogia trendi keskmes. McKinsey väidab, et kuna puhta tehnoloogiaga seotud kulud vähenevad, muutub nende kasutamine üha laialdasemaks ja nende häired on tunda üha enamates tööstusharudes.

«Ettevõtted peavad pidama sammu uute äritegevuse ülesehitamise võimalustega, kavandades tehnoloogiaarenduse, hangete, tootmise ja kulude vähendamise arendusprogramme,» usub McKinsey. «Puhaste tehnoloogiate edendamine lubab ka rohelist energiat, et säilitada tehnoloogia eksponentsiaalne  kasv, näiteks suure võimsusega andmetöötluses.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles