PTA peatas Interchemies toidulisandite tootmise

BNS
Copy
Interchemie Werken De Adelaar Eesti AS.
Interchemie Werken De Adelaar Eesti AS. Foto: Sander Ilvest

Ettevõtes Interchemie Werken De Adelaar Eesti AS toodeti samades ruumides toidulisandeid ja veterinaarravimeid, põllumajandus- ja toiduamet peatas ettevõttes toidulisandite tootmise.

Põllumajandus- ja toiduamet tuvastas, et Interchemie tootmisettevõttes toodeti samades ruumides toidulisandeid ja veterinaarravimeid, kuna selline tootmisviis ei taga täielikult ristsaastumise vältimist, peatas ettevõttes toidulisandite tootmise, edastas amet.

Ameti peadirektori asetäitja Hele-Mai Sammel sõnas, et ettevõte pole piisavalt hinnanud veterinaarravimitest tuleneda võivaid riske. «Menetlus ettevõtte osas algas juulis, mil ametile saabus vihje. Asjaolude selgitamiseks kontrollis amet ettevõtet korduvalt mitme kuu jooksul. Kontrollide tulemusel selgus, et toidulisandite tootmise ruumides ladustati kontrolli ajal ka veterinaarravimite tootmiseks kasutatavat toorainet (beetalaktaame) ning ettevõte ei olnud tootmisel piisavalt hinnanud potentsiaalset keemilist riski,» kirjeldas Sammel.

Interchemie ladu.
Interchemie ladu. Foto: Sander Ilvest

Tuvastatud asjaolude tõttu keelas amet turustada juulis ja augustis toodetud toidulisandeid. Ettevõte on kinnitanud toidulisandite tootmise lõpetamist ning seda, et juulis ja augustis toodetud toidulisandid ei ole turule jõudnud.

Tootja on kinnitanud, et enne kontrolliperioodi toodetud toidulisandid on ohutud ning ristsaastumist ei ole toimunud. «Menetlus ettevõtte Interchemie suhtes nende väidete kontrollimiseks jätkub,» ütles Sammel. Praegu ei ole ametil sellist ohukahtlust, mistõttu oleks vajalik varem toodetud toidulisandite müügi peatamine. Ettevõte Interchemie tootis toidulisandeid ainult ettevõttele Nordaid OÜ.

Toidu tootjad vastutavad toodetud toidu ohutuse eest ning toodete ristsaastumine mistahes keemiliste või bioloogiliste ainetega peab olema välditud. Kuna beetalaktaamid võivad üksikutel ülitundlikel inimestel põhjustada allergilisi reaktsioone, siis on nõuetekohane ja läbimõeldud tootmisprotsess eriti oluline.

Interchemie tootmisliin.
Interchemie tootmisliin. Foto: Sander Ilvest
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles