Saksamaa kärbib hinnakasvu leevendamiseks elektrimakse (1)

Copy
Kõrgepingeliinid ja elektripostid Berliini lähedal.
Kõrgepingeliinid ja elektripostid Berliini lähedal. Foto: PAWEL KOPCZYNSKI

Saksa valitsus langetab tulevast aastast järsult elektritarbimise maksu, et vähendada survet tarbijaile, keda pitsitavad sööstvad energiahinnad, teatasid reedel elektrivõrguoperaatorid.

Taastuvenergiaseaduses (EEG) ette nähtud lisamaks, millega rahastatakse päikese- ja tuuleparkide laiendamist, langeb jaanuarist üle 40 protsendi 3,723 sendini kilovatt-tunni kohta, teatasid 50Herz Transmission, Amprion, TenneT TSO ja TransnetBW.

Tegemist on suurima langetusega alates maksu kehtestamisest aastal 2000.

Majandusminister Peter Altmaier ütles hiljuti, et energiahindade taskukohasena hoidmiseks tuleks EEG maks tulevail aastail sootuks kaotada.

Taastuvenergia toetuse langust korvab valitsus riigiabiga, mida rahastatakse osalt läbi tänavu kehtima hakanud süsinikumaksu.

Sakslaste elektriarved on juba niigi Euroopa Liidu ühed suurimad ja talve lähenedes on kasvanud surve valitsusele eelseisvat energiahinna kriisi leevendada.

Gaasihinnad on Euroopas viimastel kuudel kasvanud, kuivõrd koroonalukustuste kaotamine ja majanduse taaskäivitamine on suurendanud nõudlust. Samuti on talve eel napiks jäänud varud.

Maagaasi hulgimüügi hind on tänavu Euroopas enam kui kolmekordistunud. Kerkinud on ka nafta- ja kivisöe hinnad.

Euroopa Liidu juhid arutavad energiakriisi tuleval nädalal tippkohtumisel.

Euroopa Komisjon on hinnakasvu tõttu soovitanud liikmesriikidel makse ja lisatasusid ajutiselt vähendada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles