Tööstusfirmad saavad välisturgudel konkureerimiseks tuge AIREst

BNS
Copy
Tehisintellekti- ja robootikakeskus AIRE
Tehisintellekti- ja robootikakeskus AIRE Foto: TTÜ

Tehisintellekti- ja robootikakeskus AIRE pakub tööstusettevõtetele koolitusi, nõustamist ja uudseid digitaliseerimise lahendusi, mida eraturult valmislahendusena ei leia ning keskuse eesmärk on tõsta Eesti tööstusettevõtete konkurentsivõimet välisturgudel.

AIRE eestvedaja on Tallinna Tehnikaülikool, partnerid Tartu Ülikool, Eesti Maaülikool, teadus- ja ärilinnak Tehnopol, Tartu teaduspark ja Innovaatiliste masinaehituslike tootmissüsteemide tehnoloogiate arenduskeskus (IMECC). Keskuse ettevalmistamist toetab ligi poole miljoni euroga majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning tegevusi viivad ühendjõududega ellu Eesti ülikoolid ja teaduspargid. Koostööpartnerid on erialaliidud, klastrid, kaubanduskoda, pangad, telekomiettevõtted, robotsüsteemide arendajad, robotite maaletoojad.

Oluline eesmärk on aidata ettevõtetel leida tehisintellekti ja robootika arendusprojektide elluviimiseks lisarahastust – struktuuritoetustest, taastefondist, Horisont programmist, DEP ehk Digital Europe programmist ja mujalt.

Tehisintellekti- ja robootikakeskus AIRE juhi Kirke Maari sõnul on kandev idee tuua ülikoolid tööstusettevõtetele lähemale, mis omakorda tõstab õppe- ja teadustöö rakenduslikkust ning viib selle vastavusse tööandjate vajadustega.

«Pikemas vaates aitab AIRE leevendada ka ettevõtete tööjõu muret, näiteks kust leida juurde tootmisjuhte, insenere, IT-spetsialiste, kvaliteedijuhte. Proovime praegu astuda väikseid samme, tuues AIRE koolituste, nõustamise ja demoprojektide kaudu selgeid näiteid, kuidas tööstusettevõtted saavad andmeid koguda, korrastada ja seeläbi tulevikus neid ettevõtte juhtimiseks rohkem kasutada ja tootmist optimeerida, kvaliteeti kontrollida, energia ressursse optimaalsemalt kasutada, liinide seisakuid vähendada jne. Ootame väga ka tööstusettevõtete endi ideid ning ettepanekuid koostööks ja plaanime selleks väikeprojektide ideevooru 2022. aasta alguses,» ütles Maar.

Koolitused tööstusettevõtetele algavad 26. oktoobril, mil toimub robootikakoolitus Eesti tööstuse ja teaduse tippude eestvedamisel.

Koolituse viib läbi TalTechi professor ja Innovaatiliste masinaehituslike tootmissüsteemide tehnoloogiate arenduskeskus (IMECC) asutaja Jüri Riives, kelle sõnul annab koolitus teadmisi robotiseerimise otstarbekusest, selgeid näpunäiteid tööstus- ja koostöörobotite valikul, juhiseid robotiseeritud töökoha kavandamisel ning aitab hinnata robotiseerimise riske. Koolitusele saab registreerida kuni 22. oktoobrini.

Novembrist alustavad tegevust ka kogukonda lõimivad AIRE klubid, kus saab laiemalt vahetada infot robootika ja tehisintellekti valdkonna arendusvõimaluste, parimate praktikate, toetuste ja tööstuse digitaliseerimise teemadel. Esimesed klubiõhtud toimuvad 3. novembril Tartus ja 10. detsembril Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles