Pentus-Rosimannus: energia hinnašoki leevendamiseks tuleb ligi 100 miljonit (15)

BNS
Copy
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus. 
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Madis Veltman

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on pärast konkurentsiameti antud kinnitust põhimõtteliselt kindel, et energia hinnašoki lühiajaliseks leevendamiseks maksab riik kõigi tarbijate eest võrgutasu ja toetab väikese sissetulekuga inimesi. Kogu see abi läheb maksma ligi 100 miljonit eurot.

 

Lisaks lühiajalistele toetustele investeerib riik energia hinnatõusu riski pikaajaliseks maandamiseks ligi 700 miljonit eurot energiasäästu ja taastuvenergia tootmisvõimekuste tõstmisse, kirjutas Pentus-Rosimannus oma sotsiaalmeedias.

Paketi esimene osa toetab ministri sõnul enim tuge vajavaid. Selleks eraldatakse kuni 20 miljonit eurot energia äkilise hinnahüppe leevenduseks väiksema sissetulekuga peredele. See puudutab nii elektri hinnašokki kui ka toasooja hinda mõjutavat gaasihinna järsku hüpet.

Täpse mehhanismi töötab gaasihinna leevenduse jaoks välja majandusministeerium, elektrihinna leevendust saab kütteperioodi ajal, kui hind on üle 60 euro megavatt-tunni kohta.

Peresid, keda selline hinnaleevendus puudutab, on sotsiaalministeeriumi hinnangul ligi 72 000. Toetuse maksjaks on omavalitsus, kellele valitsus eraldab süsinikdioksiid kvoodi müügist laekuvat raha.

Paketi teine osa on hinnašoki aegse kütteperioodi võrgutasude vähendamine poole võrra, kuni 75 miljoni euro ulatuses. See puudutab ka ettevõtteid, kelle jaoks hinnahüpe on tõsine mure. Võrgutasu osakaal igakuises arves on kodutarbija jaoks keskmiselt kuni 37 protsenti, tööstustarbija jaoks ligi 20 protsenti.

Mõtleb energiasäästlikule tulevikule

Arvete suurust aitab rahandusministri sõnul tuleviku peale mõeldes kõige paremini mõjutada see, kui taastuvenergia võimsusi tuleb oluliselt juurde, pakkumine suureneb ja ka energiasääst on hoonetes korralik. Investeeringud sellesse on järgmistel aastatel kokku ligi 700 miljonit eurot.

Lõviosa investeeringutest moodustab Pentus-Rosimannuse sõnul majade energiatõhusamaks muutmine, aga ka taastuvenergiasse investeerimine. Sellele summale lisandub praegu värskelt alanud Enefit Greeni aktsiate esmase avaliku pakkumise toel tehtavad investeeringud taastuvasse energiasse.

«Kokkuvõttes – detaile veel lihvitakse, aga leevenduspakett, mis on tasakaalus nii kiire abi kui ka pikemaajalist mõju toova vahel, on koos. Piltlikult öeldes investeerib valitsus õngedesse, aga ulatab keeruliseks perioodiks kõigile ka kala,» kirjutas rahandusminister.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles