Börsile pürgiv kinnisvaraarendaja pea kahekordistas möödunud aastal kasumi

BNS
Copy
Kinnisvaraarendaja haub raha kaasamist ja peab börsiplaane
Kinnisvaraarendaja haub raha kaasamist ja peab börsiplaane Foto: Reuters/ScanPix

Börsile pürgiv kinnisvaraarendaja Liven AS teenis möödunud aastal pisut üle 1,4 miljoni euro puhaskasumit, ligi kaks korda rohkem kui aasta varem, mil kasumit teeniti 730 000 eurot.

Ettevõtte müügitulu seejuures vähenes natuke, pisut üle 9 miljonilt eurolt täpselt 9 miljonile eurole, selgus Liveni möödunud majandusaasta aruandest.

Hoolimata COVID-19 mõjust oli 2020. aasta juhtkonna hinnangul Livenile edukas. Ühtegi projekti pandeemiast tingitud kriisi tõttu seisma ei pandud, vaid üksikud kliendid ütlesid oma lepingud üles ning kevadise eriolukorra ajal aeglustunud eelmüük hoogustus aasta teises pooles.

Aasta jooksul sõlmiti 123 võlaõiguslikku müügilepingut, aasta varem 58. Ehituses olevate projektide maht ja sõlmitud lepingute arv kasvas ettevalmistavas faasis projektide jõudmise tõttu ehituse etappi või selle lähedale.

Aasta lõpu seisuga kuulus kontserni 17 ettevõtet, kõigi põhitegevusalaks on hoonestusprojektide arendus. Ettevõtte arendusportfelli kuulus samal ajal Tallinnas ja selle lähiümbruses asuvatel kinnistutel prognoositult 1575 müüdavat ühikut, millest 1563 olid elupinnad ja 12 äripinnad.

Pinnad jagunesid kaheksa projekti vahel, millest üks – 80 elu- ja ühe äripinnaga Väike Tallinna arendus – on ehituses. Neli projekti, mis kokku hõlmavad 839 elu- ja üheksat äripinda, olid aruande esitamisel veel ehitusprojekti faasis, ning kolm, kokku 644 elu- ja kahe äripinnaga projekti olid detailplaneeringu faasis.

Aruandeaastal valmisid kaks arendusprojekti ning lisaks müüdi 2019. aastal valminud ja Liven Kodu 7 OÜ poolt arendatud Toom-Kuninga 21 hoones viimased vabad pinnad.

Aasta jooksul soetas ettevõte kaks uut kinnistut: Juhkentali 48, kuhu rajatakse elu- ja ärihoone 111 korteri ja 1148 ruutmeetri äripindadega, ning Erika 12, kuhu rajatakse kuus kortermaja 137 korteriga.

Liveni strateegiast lähtuvalt on 2021. aastal eesmärk muu hulgas täiendava omakapitali kaasamine 5 miljoni euro ulatuses ning Liveni tuntuse suurendamine ja ettevalmistused Tallinna börsil noteerimiseks alates 2023. aastast.

Noteerimine Tallinna börsil on ettevõtte pikaajaline eesmärk ning selleks jätkati ka 2020. aastal juba aasta varem alustatud ettevalmistusi. 2019. aastal viidi läbi ettevõtte ümberkujundamine aktsiaseltsiks ja koos sellega sai ettevõtte ärinimeks Liven Kinnisvara OÜ asemel Liven AS. Ühtlasi uuendati ettevõtte juhtimisstruktuuri ja loodi nõukogu.

Börsilemineku ettevalmistustega seoses on kontsern töötanud tuntuse parandamise nimel nii klientide kui ka investorite hulgas. Näiteks mullu kaasas Liven 2 miljoni euro ulatuses täiendavat kapitali Juhkentali 48 projekti finantseerimiseks mitteavaliku võlakirja emissiooni teel, laiendades seega oma senist võõrkapitali investorite ringi.

Liveni tütarettevõte Liven Kodu 17 OÜ emiteeris samuti mitteavaliku pakkumise teel 20 hüpoteegiga tagatud võlakirja nimiväärtuses 100 000 eurot, lunastamistähtajaga 2023. aasta märtsis. Võlakirjadelt makstakse kvartaalseid intressimakseid 8 protsenti aastas ning nende tagatiseks on seatud esimese järjekoha hüpoteek, mida hoiab tagatisagendi teenust osutav advokaadibüroo Triniti.

Investorite huvi ja positiivne tagasiside Livenile loob juhtkonna hinnangul hea aluse börsilemineku suunas liikumisele.

Möödunud aastal töötas ettevõttes keskmiselt üheksa inimest, kolme võrra enam kui 2019. aastal. Tööjõukulu kasvas samal ajal 224 000 eurolt 442 000 eurole. Juhatuse liikmetele maksti 2020. aastal töötasusid summas 51 379 eurot, aasta varem juhatusele tasu ei makstud. Nõukogu liikmetele ei arvestatud tasu ei 2020. ega ka 2019. aastal.

Creditinfo andmeil on ettevõtte suurimad tegelikud kasusaajad 22,58 protsendiga Mihkel Simson ja Andero Laur, 24,49 protsendiga Andres Aavik ja 12,09 protsendiga Andres Järving.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles