Hamburg: poliitilised otsused on viinud energiaturu tasakaalust välja (1)

Merike Lees
Copy
Arvi Hamburg.
Arvi Hamburg. Foto: Hendrik Osula

Energiaturg on läinud tasakaalust välja ja viinud kõrgustesse elektri ja gaasi hinnad poliitiliste otsuste tulemusel, ütles akadeemik Arvi Hamburg täna riigikogus toimunud Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni algatatud olulise tähtsusega riikliku küsimuse «Kuidas elektri hind alla saada?» arutelu.

«Pole mõtet turgu süüdistada, me oleme poliitiliste otsustega viinud turu tasakaalust välja ja energia kättesaadavus muutub keerulisemaks,» ütles tehnikateaduste doktor, Eesti Teaduste Akadeemia liige Arvi Hamburg. «Puhtam kliima nõuab palju rohkem raha, kas me oleme nõus rohkem maksma ja mugavustest loobuma, kasvõi osaliselt?» 

Eesti on seadnud endale ambitsioonikamad eesmärgid ja oleme selle tulemusel CO2 emissiooni vähendamisel ELis esikohal. «Kas meil tasub olla ELi vedurist ees - vedur ees jooksmine on alati ohtlik, võib alla jääda,» täheldas Hamburg.

Tema ettepanek oli, et lisaks taastuvenergia tasudele peaks vähendama ka elektri käibemaksu 9%le.

«Olen 100% seda meelt, et käibemaksu peaks alla viima ja ma ei ole nõus väitega, et see solgib maksusüsteemi,» kinnitas Hamburg. «Kõikide maksudega on võimalik kriisis mängida. Meetmeid tuleb kasutada koos, mitte eraldi.»

Samuti tuleks tema sõnul vaadata üle põlevkivijaamade sulgemise otsus ja säilitada vähemalt 1000 Mw põlevkivienergia tootmist elektrisüsteemi bilansi tagamiseks. «Seda tuleb pikendada kauemaks kui 2023. aasta lõpuni, mis on praegune tähtaeg,» ütles Hamburg.

Tema sõnul ei tee Ida-Virumaal midagi ära õiglase ülemineku fondi 350 miljoni euroga. Saksamaa investeerib analoogse piirkonna ja selle üleviimisele suurusjärgu võrra suurema summa, rääkis Hamburg.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles