Euroopa Komisjon võttis ette energiahindade leevenduspaketi

BNS
Copy
Euroopa Komisjoni hoone Brüsselis.
Euroopa Komisjoni hoone Brüsselis. Foto: Jochen Tack via www.imago-images.de/imago images/Jochen Tack

Euroopa Komisjon võttis kolmapäeval vastu energiahindu käsitleva teatise, et tegeleda energiahindade üleilmse erakorralise tõusuga, mis prognoosi kohaselt kestab terve talve.

Teatis sisaldab meetmepaketti, mida Euroopa Liit (EL) ja selle liikmesriigid võivad kasutada praeguse hinnatõusu vahetu mõju leevendamiseks ja selleks, et tugevdada vastupidavust tulevastele vapustustele, teatas Euroopa Komisjoni esindus Eestis.

EL peab sarnaselt paljude teiste maailma piirkondadega tulema praegu toime energiahindade järsu tõusuga. Seda põhjustab peamiselt suurenenud üleilmne nõudlus energia, eelkõige gaasi järele, sest majandus taastub pärast Covid-19 pandeemia haripunkti järjest kiiremini.

Lühiajalised riiklikud meetmed hõlmavad komisjoni teatel erakorralist sissetulekutoetust kodumajapidamistele, riigiabi ettevõtjatele ja sihipäraseid maksuvähendusi.

Komisjon toetab ka investeeringuid taastuvenergiasse ja energiatõhususse, uurib võimalusi energia salvestamiseks ja gaasivarude ostmiseks ning hindab elektrituru praegust korraldust.

Komisjoni hinnangul nõuab hinnatõus kiiret ja koordineeritud reageerimist. Kõigepealt tuleks kiiresti leevendada hinnatõusu mõju kaitsetutele tarbijatele ja väikeettevõtjatele. Raskustes tarbijatele tuleks anda erakorralist sissetulekutoetust, näiteks vautšerite või arvete osalise maksmise kaudu, mida saab toetada ELi heitkogustega kauplemise süsteemi tuludest. Arvete maksmist tuleks lubada ajutiselt edasi lükata.

Samuti leiab komisjon, et alandada tuleks ajutiselt vähekaitstud kodumajapidamiste maksumäärasid ja anda abi ettevõtjatele kooskõlas ELi riigiabieeskirjadega. Samuti tuleks võimaldada laialdasemat juurdepääsu taastuvelektri ostulepingutele ja toetada neid kõrvalmeetmete kaudu.

Olulised ka teised energiaallikad

Praeguse turukorralduse järgi määrab gaas – kui seda kasutatakse – endiselt elektri üldhinna, sest hind ühe ja sama toote ehk elektri eest on võrku sisenedes kõigile tootjatele sama. Üldiselt ollakse üksmeelel, et praegune piirkulupõhise hinna mudel on kõige tõhusam, kuid seda tuleb täiendavalt analüüsida.

Kriis on komisjoni sõnul juhtinud tähelepanu ka hoidlate tähtsusele ELi gaasituru toimimise jaoks. ELi hoiustamisvõimsus ulatub praegu üle 20 protsendi liidu aastasest gaasitarbimisest, kuid kõigil liikmesriikidel ei ole hoidlaid ning nende kasutus ja säilitamise kohustused on erinevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles