Tuumajaama kavandaja on valmis esitama riigile eriplaneeringu taotluse

BNS
Copy
Fermi Energia OÜ juhatuse liige Kalev Kallemets.
Fermi Energia OÜ juhatuse liige Kalev Kallemets. Foto: Madis Veltman

Eestisse tuumajaama ehitamist kavandava Fermi Energia tegevjuhi Kalev Kallemetsa kinnitusel ei ole ettevõte veel esitanud taotlust eriplaneeringu algatamiseks, kuid on selleks valmis kohe, kui riik avalduse vastu võtab.

Kallemets selgitas BNS-ile, et Fermi Energia ei saa valida jaamale ise asukohta, kuna see valik ongi osa eriplaneeringu sisust. Eriplaneeringuga tuvastatakse, kas väikesele moodulreaktoriga tuumajaamale on Eestis sobivaid asukohti ning kui on, siis kus.

Ettevõte on tellinud ka eeluuringu, mis tuvastas, et tõenäoliselt asuvad sobivaimad kohad põhjarannikul Tallinnast idas, täpsemalt Viru-Nigula ja Lüganuse vallas. Asukoha sobivuse peab Fermi Energia tegevjuhi sõnul tuvastama sõltumatult ka riik.

«Väga oluline on meile, et juba novembris otsustab Kanada suurim energiatootja Ontario Power Generation (OPG) valida rajamiseks väikereaktori tüübi, mis tõenäoliselt sobib ka Fermi Energiale,» rääkis Kallemets ja lisas, et ettevõte plaanib OPG-ga koostööd ehitusloa menetluse ja ehitusprotsessi planeerimises. Ühtlasi kaasataks Fermi Energiale täiendavaid strateegilisi partnereid.

Kallemets märkis, et Fermi Energia on sel aastal läbi viinud uuringuid, mis oleks tuumaenergia kui alternatiivi ametliku kaalumise puhul aluseks. Nende uuringute tulemused avaldab ettevõte veebruari algul Fermi Energia aastakonverentsil.

Samal ajal töötab ka valitsuse moodustatud ja keskkonnaministeerimi juhitud tuumaenergia töörühm, mis esitab valitsusele 2022. aasta septembris esmase raporti. Lõplik raport, mis peaks läbima Rahvusvahelise Tuumaenergia Agentuuri hindamise ja mille alusel saab Eesti valitsus langetada teadliku otsuse tuumaenergia võimaluse arendamiseks, võtab Kallemetsa sõnul ilmselt peale esmaraportit aega üle aasta.

Fermi Energia OÜ on 2019. aastal asutatud ettevõte, mis arendab võimalust võtta Eestis kasutusele uue põlvkonna väike moodulreaktor riigi energiavarustuskindluse ja kliimaeesmärkide täitmiseks. Ettevõtte omanikeringi kuuluvad endine Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive 19,13-protsendise osalusega, Kalev Kallemets 26,49 protsendi ja Henri Ormus 12,51-protsendise osalusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles