Iisrael allkirjastas tohutu veemüügileppe Jordaaniaga

Copy
Torusüsteem, mida kasutatakse vee viimiseks Iisraelist Jordaaniasse.
Torusüsteem, mida kasutatakse vee viimiseks Iisraelist Jordaaniasse. Foto: MENAHEM KAHANA

Iisrael allkirjastas teisipäeval leppe kahekordistada veevarustust naaberriigile Jordaaniale, mis on üks maailma veevaesemaid riike.

Lepe tõendab, et «tahame heanaaberlikke suhteid», lausus Iisraeli taristu-, energia- ja veeminister Karine Elharrar.

Elharrar sõitis Jordaaniasse leppe allkirjastamistseremooniale, millega juulis avalikuks tehtud lepe ametlikuks muudeti.

Kaks riiki leppisid toona kokku, et Iisrael müüb Jordaaniale aastas 50 miljonit kuupmeetrit vett, kahekordistades senise ekspordi.

«See kujutab endas ajaloo suurimat veemüüki kahe riigi vahel,» ütles regionaalse vee-alase koostööorganisatsiooni EcoPeace Middle East Iisraeli juht Gidon Bromberg.

«See peegeldab ühiste huvide mõistmist ning kuidas piirkonna riigid peaksid koostööd tegema, kui tahame jääda ellu tohutute väljakutsetega vee ja riikliku julgeoleku küsimustes, mida kliimakriis endast kujutab.»

Jordaania ja Iisraeli veealane koostöö algas juba enne nende 1994. aasta rahulepet. Ka Iisrael on kuum ja kuiv riik, kuid magestamistehnoloogia on avanud võimaluse vett välismaale müüa.

Iisraeli pakutav lisavesi tuleb Kinnereti järvest ehk Galilea merest, ütles Elharrari kõneisik Shaked Eliahu.

Veelepe järgneb kahepoolsete suhete jahenemisele Iisraeli endise peaministri Benjamin Netanyahu valitsusajal. Juunis ametisse asunud Naftali Bennett on teinud suhete tugevdamisest oma prioriteedi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles