Kohtutäitur jagab nippe: kuidas vältida puuküürniku otsa sattumist? (1)

PM Majandus
Copy
Tabalukk ukse ees.
Tabalukk ukse ees. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kohtutäitur Elin Vilippus näeb tihti seda, kuidas ka esmapilgul toredast inimesest võib ajapikku saada puuküürnik, kes ei soovi kokkulepitud arve tasumisest enam midagi kuulda. Muster kordub iga kord, väikeste erinevustega. Sestap annab ta nõuandeid, kuidas ohtu minimeerida.

Uuri üürniku tausta

Võid helistada eelmisele üürileandjale, inimese töökohta või ka internetist tausta uurida. Tavaliselt saab nii üsna hea pildi kätte. Kui kohtumisel on inimene meeldiv, võib olla piinlik teda pinnida, aga see on hädavajalik. Kui eelmine üürileandja puudub või mingil põhjusel ei ole üürile soovijal soovituskirja anda, tasub kindlasti rääkida tööandjaga. Paljud tulevased puuküürnikud oskavad uinutavalt rääkida oma loo, mis hiljem osutub väljamõeldiseks.

Sõlmi üürileping kirjalikult

Ikka sõlmitakse veel sageli suulisi lepinguid ja arvatakse, et kui e-maili teel on «jutud räägitud», siis sellest piisab. Kui aga tekib mingigi tõrge suhtluses, siis aitab vaid kirjalik leping. Tasuta lepinguvormid on saadaval mitmel kodulehel.

Tagatisraha suurus

Kui oled lepingutingimused läbi mõelnud, tuleb kokku leppida tagatisraha suurus. Võlaõigusseaduse järgi on lubatud tagatist küsida kuni kolme kuu üüri ulatuses.

Ole tähelepanelik

Selleks, et pikka võlgnevust ei tekiks, jälgi laekumisi kindlasti iga kuu. Kohe, kui tekib tõrge, selgita välja põhjus ja tegele võla kättesaamisega. Võta seisukoht, et ka üks maksepäeva viivitus teeb rentnikust võlglase. Saada kirjalik hoiatus ja ütle konkreetne kuupäev võlgnevuse kustutamiseks. Kui ka siis laekumist ega selgitavat põhjust ei ole, ütle üürileping üles ja tee seda kindlasti kirjalikult. Vajadusel saad selle kättetoimetamiseks kasutada kohtutäituri abi. Üürilepingu lõpetamiseks annab aluse tasumisega viivitamine vähemalt kahe kuu eest.

Kõik siiski ei laabu?

Kui eeltoodu tulemusi ei anna ja selgitavad vastused viibivad, pöördu üürikomisjoni või kohtu poole. Ei ole mõtet ajal voolata lasta, sest iga järgmine päev töötab sinu kahjuks.

Kuidas pöörduda üürikomisjoni või kohtusse:

  • Kui rahaline nõue on kuni 3200 eurot, saad üürikomisjoni pöördumiseks abi. 
  • Kui rahaline nõue on kuni 6400 eurot, võid esitada avalduse maksekäsu kiirmenetluse vormis menetlemiseks.
  • Kolmas variant on pöörduda hagiavaldusega otse kohtusse.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles