Uuring: Eesti noored on Balti naabritest edukamad rahakogujad

BNS
Copy
Balti riikide lõikes säästavad enim raha Eesti noored.
Balti riikide lõikes säästavad enim raha Eesti noored. Foto: Arvo Meeks

Balti riikide lõikes säästavad enim raha Eesti noored, selgub SEB korraldatud uuringust; raha kogumine kodu ostuks on selge eelistus kõigis kolmes Balti riigis.

 

Uuringu kohaselt planeerib oma igakuiseid kulutusi 86 protsenti Eesti noortest ja neist 38 protsenti säästab iga kuu üle 100 euro, viiendik noori 51-100 eurot, 16 protsenti noori 21-50 eurot ja 9 protsenti vastanutest paneb iga kuu säästudena kõrvale kuni 20 eurot. Seevastu tervelt 16 protsenti Eesti noortest ütlesid, et nad ei pane üldse raha kõrvale, teatas SEB.

Võrdluseks – Lätis ei pane kolmandik noori mitte midagi kõrvale ja vaid 16 protsenti noortest suudab igakuisest sissetulekust säästa rohkem kui 100 eurot. Leedus paneb aga kolmandik noori iga kuu enam kui 100 eurot kõrvale ning mittesäästjaid on 18 protsenti.

«Kui kriisiperioodil suurenesid eestimaalaste säästud märgatavalt, siis see trend on olulisel kohal ka noorte seas. Lisaks suuremate summadega pangakontole kogumisele, kasutatakse selles vanuses säästmiseks aktiivselt ka automaatseid lahendusi,» ütles SEB eraklientide segmendi müügijuht Evelin Koplimäe.

«Näiteks on ligikaudu 40 protsenti noortest sidunud oma pangakaardi digikassaga, mis ümardab iga kontolt maha arvestatud kaardimakse summa järgmise täiseuroni ning kannab erisuse sentides kogumishoiusele,» lisas Koplimäe.

60 protsenti Eesti noori kogub raha oma kodu ostuks, järgmisel kohal on 42 protsendiga reisimine, 29 protsendiga auto ost, 17 protsendiga tuleviku pension ja õppimine ning 12 protsendiga uue arvuti või telefoni ost. 13 protsenti noori paneb raha kõrvale selleks, et tulevikus luua oma ettevõte.

Sama trendi näeb ka Läti noorte säästmisharjumustes. Kõige enam kogutakse 38 protsendiga kodulaenu sissemakseks, 35 protsendiga reisimiseks, 30 protsendiga auto ostuks ja 21 protsendiga treeningute rahastamiseks.

Ka Leedu noored säästavad kõige sagedamini eesmärgiga panna raha kõrvale kodu ostmiseks - 55 protsenti. Sellele järgnevad 40 protsendiga auto ost ja 34 protsendiga reisimine.

SEB uuring toimus mai lõpust kuni juuni lõpuni 2021. aastal. Kokku vastas Balti riikides 1500 inimest vanuses 18-25 eluaastat, neist Eestis 500.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles