Kaubandus-tööstuskoda: OECD miinimumtulumaksu lävend on liiga madal

BNS
Copy
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts. Foto: Tairo Lutter

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektori Mait Paltsi sõnul on Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) maksureformi raames kavandatud suurettevõtete miinimtulumaksu kohaldamise lävend – müügitulu alla 10 miljoni euro ja kasum alla 1 miljoni euro – liiga madal.

Valitsus teatas möödunud nädalal, et vaatamata algsele vastuseisule ja järgnenud läbirääkimistele liitub Eesti siiski juulis välja käidud OECD maksureformi ettepanekuga. Reform kätkeb kahte sammast: 20 miljardi eurose müügituluga kontsernide kasumimaks ehk niinimetatud digimaks, mida Eesti toetab, ning üleilmne, vähemalt 15-protsendine miinimummaks üle 750 miljoni eurose konsolideeritud müügituluga äriühingute kasumilt.

Reform puudutaks Eesti ettevõtjaid, kes kuuluvad vastava müügituluga kontsernidesse – neid on maksu- ja tolliameti (MTA) andmeil ligikaudu 350 – ja Eesti peakorteriga rahvusvahelisi kontserne, mida on olenevalt aastast kolm-neli.

Oktoobri alguse seisuga oli maksu kohaldamisala künniseks rahandusministeeriumi sõnul viimaste kõneluste järgi seatud kahetasandiline lävend – müügitulu alla 10 miljoni euro ja kasum alla 1 miljoni euro. Praegu vastab MTA ja äriregistri andmetel nendele tingimustele umbes 50 protsenti Eestis tegutsevatest asjaomastest tütarühingutest.

Mait Palts leiab, et maksu kohaldamise lävend on ilmselgelt liiga madal. «Esiteks tuleb arvestada sellega, et tõenäoliselt ei hakata iga aasta ega ilmselt ka iga paari aasta tagant seda lävendit tõstma. Seega võib juhtuda, et sama lävend kehtestatakse näiteks 10–15 aastaks ja seega ei võta see edaspidi arvesse inflatsiooni,» ütles kaubandus-tööstuskoja peadirektor BNS-ile.

Palts tõi ka välja, et suurem osa välisinvestoreid ei tee Eestisse investeeringuid eesmärgiga, et käive ei ületaks 10 miljonit eurot ja kasum 1 miljonit eurot aastas. «Reeglina on investeeringud ikkagi suuremad ja pikemas perioodis ei ole sellisest lävendist kasu ning seetõttu ei ole ka nii tegu olulise erandiga nagu meile üritatakse seda näidata,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles