Järjekordne Hiina kinnisvaraarendaja on intressimaksetega hädas

Erkki Erilaid
Copy
Evergrande peakorter (vasakul).
Noel Celis / AFP
Evergrande peakorter (vasakul). Noel Celis / AFP Foto: NOEL CELIS

Investorid müüsid sel nädalal massiliselt Hiina kinnisvaraarendaja Fantasia Holdingsi võlakirju, sest firma ei suutnud tasuda võlakirjamakset. Turul kardetakse nüüd üha enam, et makseraskustes kinnisvarahiiu Evergrande probleemid tõmbavad kriisi ka riigi väiksemad arendajad.

Hiina luksuskorterite arendaja Fantasia Holdings Group jättis 4. oktoobril laenuandjatele tasumata 206 miljoni dollari suuruse võlakirjamakse, pärast mida tabas ettevõtte väärtpabereid massiivne müügilane, mille käigus kukkus nende hind viiendiku võrra. Poole aastaga on võlakirjade väärtus langenud 95 sendilt vaid 24 sendini. Lisaks peatati ka ettevõtte aktsiatega kauplemine Hongkongi börsil.

Investorid kardavad üha enam, et Evergrande probleemid tõmbavad kaasa ka Hinna väiksemad arendajad. Teatavasti ulatub rahakitsikuses Evergrande võlakoorem 305 miljardi dollarini. Olukord on nii hull, et USA välisminister kutsub Hiinat üles kinnisvarakriisi vastutustundlikult käsitlema.

«Hiina peab tegema oma majanduslikud otsused iseseisvalt, kuid samas teame, et neil otsustel on kaugeleulatuv mõju kogu maailmale,» ütles USA välisminister Antony Blinken reedel Pariisis uudisteagentuurile Bloomberg. Ta lisas, et USA ootab Hiinalt vastutustundlikku tegutsemist.

Hiina suure võlakoormusega kinnisvarasektori ettevõtetel on rahalisi raskusi, kuna nii riigisisesed kui ka välismaised rahakraanid on hakanud sulguma. Lisaks oli septembri korterite eelmüük «katastroofiliselt» vilets, ütles kinnisvaralaenude ekspert Michel Lowy. «Kui olukord jätkub sarnaselt järgmise aastani, võib ees oodata tasumata laenude tulv,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles