Tallinna Sadama kolmanda kvartali reisijate arv vähenes 16 protsenti

BNS
Copy
Reisijad Tallinna Sadamas.
Reisijad Tallinna Sadamas. Foto: Tairo Lutter

Kolmandas kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 6,5 miljonit tonni kaupa ja 1,4 miljonit reisijat, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas kaubamaht 23 protsenti ja reisijate arv vähenes 16 protsenti.

Laevakülastuste arv vähenes 5 protsenti 2010 külastuseni. Eesti mandri ja suursaarte vaheline reisijate arv kasvas 3 protsenti ja sõidukite arv 5 protsenti. Jäämurdja Botnica kasutusmäär oli sarnaselt eelmisele aastale kolmandas kvartalis 100 protsenti ja prahipäevade arv 92, teatas Tallinna Sadam börsile.

Tallinna Sadama juhatuse liikme ja finantsjuhi Marko Raidi sõnul kasvas kaubamaht kolmandas kvartalis jõudsalt eelkõige vedellasti toel.

«Vedellasti mahu märkimisväärse kasvu taga olid lühiajalised, kuid teravnenud konkurentsi tõttu mõnevõrra madalama marginaaliga, projektid. Ro-ro kaupade osas on maanteevedude nõudlus jätkuvalt kasvutrendis. Puistlasti mõningane langus tulenes teravilja käitlemise vähenenud mahtudest,» märkis Raid.

Üheksa kuu kokkuvõttes kasvas kaubamaht 14 protsenti nii vedellasti, ro-ro kui puistlasti kasvu toel. Reisijate arv on samal perioodil langenud 37 protsenti tulenevalt COVID-19 pandeemiaga seotud liikumispiirangutest ning ebastabiilsest olukorrast tingitud inimeste kindlustunde ja reisimise vähenemisest.

«Võrreldes eelmise aastaga oli meil reisijaid suvekuudel oluliselt vähem ja seda eelkõige seoses Soome riigi poolsete piirangutega ja soovitusega oma kodanikele mitte välisriiki reisida, mida soomlased ka järgisid. Septembris, kui Soome suhtumine ja soovitus vaktsineerituse taseme tõustes muutus reisimist soosivamaks, nägime kohe ka reisijate arvu kasvu Helsingi liinil ligi 30 protsenti aasta võrdluses. Seega oleme optimistlikud ka järgnevate kuude reisijate arvu jätkuva kasvu suhtes,» selgitas Raid.

Võrreldes eelmise aastaga oli juulist avatud ka Stockholmi liin ning toimus 39 kruiisilaeva külastust. 2020. aastal oli Stockholmi liin suletud ning kruiisilaevad Tallinna ei külastanud.

Reisiparvlaevadega reisiti Eesti suursaartele pisut rohkem kui eelmisel suvel. Jäämurdja Botnica jätkas eelmise aastaga samal kursil ning siirdus juuni lõpus Kanadasse Baffini saare lähedale suvetööle, kust naaseb alles neljandas kvartalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles