Maksukonsultant tulumaksureformiga liitumisest: see on Eesti tulumaksusüsteemi surm (2)

, PwC maksukonsultatsioonide osakonna juht
Copy
PwC maksukonsultatsioonide osakonna juht Hannes Lentsius.
PwC maksukonsultatsioonide osakonna juht Hannes Lentsius. Foto: Erakogu.

Esmapilgul peaksime rahul olema, aga väliskapitali diskrimineerimine võib viia kiiresti vajadusele loobuda kehtivast Eesti tulumaksusüsteemist ja kehtestada kõigile ettevõtetele sarnane maksureeglistik ja nõuda tulumaksu tasumist iga-aastaselt, kirjutab PwC maksukonsultatsioonide osakonna juht Hannes Lentsius Eesti globaalse tulumaksu reformiga liitumise otsuse mõjude kommentaaris. 

Eesti nõustumine minimaalse efektiivse tulumaksuinitsiatiiviga oli oodatav, sest Eesti oli poliitiliselt jäänud väga raskesse seisu. Lühidalt tähendab initsiatiiviga nõustumine, et suurte rahvusvaheliste kontsernide (konsolideeritud müügitulu üle 750 miljoni euro) tütarühingud Eestis peaksid hakkama regulaarselt dividende jaotama, et nendelt makstav tulumaksukulu oleks vähemalt 15% teenitud kasumist.

Kui nad seda ei tee, maksustatakse Eesti tütarühingu kasum tema emaühingu tasemel vastava riigi tulumaksuga. Eesti on palunud küll leevendusmeetmeid, mis võimaldavad maksu tasumist mõned aastad viivitada, aga suures plaanis see pilti ei muuda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles