Läti keelab vaktsineerimata inimestel kaubanduskeskustes käimise

BNS
Copy
Lidli poe avamine Lätis.
Lidli poe avamine Lätis. Foto: Jānis Škapars/TVNET/Scanpix

Lätis kuulutati neljapäeval välja tervishoiualane eriolukord, mis toob kaasa uued koroonapiirangud, muu hulgas tohivad vaktsineerimata inimesed käia edaspidi vaid väiksemates toidupoodides, mitte aga näiteks kaubanduskeskustes.

Jaesektoris saavad vaktsineerimata inimesed edaspidi ligi vaid kõige põhilisemaid esmatarbekaupu müüvatele poodidele. Koroonatõendiga inimesed saavad külastada ka teisi poode. Poodide ja kaubanduskeskuste töötajatelt ja külastajatelt nõutakse maski kandmist.

Samuti plaanitakse lühendada poodide lahtiolekuaegu, ütles peaminister Krišjānis Kariņš kriisinõukogu istungi järel.

Kariņš märkis, et teatud piirangud otsustati kehtestada ka vaktsineeritutele: näiteks hakkavad üritustel kehtima täiendavad ohutusreeglid, nagu maskikandmine, distantseerumine ja muu.

Kõigil ava- ja erasektori töötajail paluti võimalust mööda kodunt töötada. Füüsiliselt kohal käivad töötajad peavad tõendama, et nad on vaktsineeritud, viiruse läbi põdenud või hiljuti negatiivse koroonaproovi andnud.

Samuti näevad reeglid ette, et Covid-19 tõendiga inimestele võib jätkata teenuste osutamist näost näkku, kui täidetud on teised epidemioloogilised ohutusnõuded.

Toitlussektoris näevad reeglid ette, et toidukohtades võivad kohapeal einestada vaid koroonatõendiga inimesed, kuid asutuste lahtiolekuaegu lühendatakse.

Avasektori töötajate jaoks muutub Covid-19 vastane vaktsineerimine kohustuslikuks. Kariņši sõnul teevad ministeeriumid kõigi töötajate immuniseerimise tagamiseks juba tööd.

Seni oli vaktsineerimine kohustuslik vaid tervishoiutöötajate, õpetajate ja hooldekodutöötajate jaoks.

Vaktsineerimiskohustust laiendatakse ka erasektoris. Terviseminister Daniels Pavļuts ütles, et erasektori tööandjad peavad hindama vaktsineerimiskohustuse kehtestamist teatud töötajaile, pidades silmas ametikohti, mis on iseäranis vajalikud äri jätkumiseks või kus on otsekontakt klientidega.

Kultuuriüritustel lubatakse eriolukorra ajal jätkuda, kuid piiratud publikuga, ütles kultuuriminister Nauris Puntulis.

Puntulise sõnul hakkab üritustel kehtima maskikohustus ja täituvus on piiratud 60 protsendile. Vaktsineerimata inimesi üritustele ei lasta.

Minister märkis, et vaja võib minna toetusmehhanisme juhtudeks, kui piletid on välja müüdud, kuid ületavad lubatud 60-protsendise täituvuse piiri.

Peaminister Kariņš rõhutas, et karmimaks muutub ka koroonapiirangute kontroll.

Kriisinõukogu kohtumisel osalenud politseiülem Armands Ruks ütles, et kontrolli ei hakata tegema vaid pisteliselt, vaid laiemalt ja mitme õiguskaitseorgani koostöös – lisaks politseile ja munitsipaalpolitseile mobiliseeritakse appi ka teised asutused, sealhulgas tervishoiuministeerium.

Peaminister märkis, et meetmete jõustamine ja kontrollimine on elutähtis ning vahetu karistus peab tabama kõiki, kes reegleid rikuvad.

Meetmete jõustumiseks peab need reedel heaks kiitma valitsuskabinet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles