Kaljulaid: rohepööre toob Eesti majandusse tektoonilised muudatused (7)

BNS
Copy
President Kersti Kaljulaid kõnelemas ettevõtlusgalal.
President Kersti Kaljulaid kõnelemas ettevõtlusgalal. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

President Kersti Kaljulaidi hinnangul ootavad rohepöörde tõttu Eesti majandust eest tektoonilised muudatused, mis on võrreldavad eelmise sajandi lõpukümnendiga.

Kaljulaid sõnas konkursi «Eesti parimad ettevõtted 2021» auhinnatseremoonial, et Eesti majandus on läbi 30 aasta kogu aeg muutunud. «Tööhõive ja osakaal meie majanduses on kogu aeg kõigis sektorites olnud üsna kiirelt liikuv, oleme sellega harjunud,» ütles ta. President tõi esile, et 30 aastat tagasi töötas Eesti inimestest vaid üks protsent infotehnoloogiaga seotud ametites, aga 19 protsenti põllumajanduses. Nüüd on kaks protsenti tööl taime- ja loomakasvatuses, IKT osakaal Eesti majanduses on kaheksa protsendi juures.

«Eesti majandust ootavad ees suhteliselt tektoonilised muudatused. Tõenäoliselt isegi samas mõõtkavas, nagu 1991. aastal,» sõnas Kaljulaid ja lisas, et ta räägib rohepöördest.

Kaljulaid sõnas, et roheline ja viljakas, hõredalt asustatud maa jääb kindlasti 21. sajandil suurimaks defitsiidiks kogu planeedil. «Seda vajavad nii IT-inimesed kui maamajanduse edendajad, selles asjas on meil ühine huvi,» ütles ta. «21. sajandi edu ongi kirjeldatav kui suutlikkus luua väärtust nii, et veel säilinud ökosüsteemid ei kahjustuks. Nii rohepööre kui säästlik majandamine töötavad selle eesmärgi nimel.»

President toonitas, et esimesed ikka võidavad, aga tagumised maksavad või surevad välja.

Ka avaldas Kaljulaid veendumist, et on vaja ka oma maksusüsteemis teistsugust lähenemist ettevõtetele, kes ei tee suuri kapitaliinvesteeringuid ja kaevandavad kahe kõrva vahel.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles