Järjekordne langenu: globaalse tulumaksu reformiga ühineb ka Iirimaa (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Dublini äri- ja finantskeskus.
Dublini äri- ja finantskeskus. Foto: PAUL FAITH

Üleminek läheb Iirimaale maksma umbes 2 miljardit eurot saamata jäänud tuludena, kuna ühinemisega loobutakse riigile armsaks saanud 12,5-protsendisest maksumäärast.

 

Iirimaa on lõpuks loobunud oma 12,5-protsendilisest ettevõtte tulumaksumäärast, liitudes minimaalse 15-protsendilise globaalse maksumääraga, mis läheb riigile maksma umbes 2 miljardit eurot saamata jäänud tuludena, vahendab Financial Times.

Reformi üheks suurimaks vastaseks kujunenud Iirimaa ühineb nüüd üle 140 riigiga, sealhulgas Eestiga, kes on nõustunud suuremasid rahvusvahelisi ettevõtteid puudutava 15-protsendilise maksu kehtestamisega enne reedel toimuvat OECD kohtumist.

Rahandusminister Paschal Donohoe ütles Financial Timesile, et suurettevõtted võivad olla kindlad, et pärast «väga, väga märkimisväärset» üleminekut madalast ettevõtte tulumaksumäärast, mis on olnud Iirimaa majanduse nurgakiviks enam kui kaks aastakümmet, ei järgne enam mingeid uusi muudatusi.

Uus maksumäär mõjutab Iirimaal 1556 ettevõtet, mis annavad tööd 500 000 inimesele, nende hulgas on ka sellised USA tehnoloogiahiiud nagu Apple, Google, Amazon ja Facebook. Kõrgtehnoloogiaettevõtted on viimase viie aasta jooksul moodustanud suurema osa Iirimaa välismaistest otseinvesteeringutest, mille suurus on vahemikus 5 kuni 7 miljardit eurot aastas.

Väiksemate kodumaiste ettevõtete puhul, mille käive on alla 750 miljoni euro, sai Donohoe teistelt riikidelt nõusoleku säilitada 12,5-protsendiline maksumäär. «Ma usun, et muutus on Iirimaa jaoks õige ja ma arvan, et on ka õige, et Iirimaa mängib positiivset rolli selle rakendamisel, mis minu arvates on oluline kokkulepe,» ütles ta intervjuus, lisades, et kokkulepe tagab «kindluse ja stabiilsuse».

Lisaks Iirimaale kuulusid ka ELi liikmesriigid Eesti ja Ungari nende hulka, kes avaldasid reformile vastuseisu. Täna õhtul kinnitas ka Eesti valitsus, et nad on samuti liitumas globaalse tulumaksu reformiga. EL vajab lepingu sõlmimiseks 27 liikmesriigi ühehäälset toetust.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles