USA kongress jõudis leppeni maksejõuetus ära hoida

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Senati enamusliider Chuck Schumer tõstis õhku oma rusika, kui ta lahkus kolmapäeval toimunud senati demokraatide koosolekult.
Senati enamusliider Chuck Schumer tõstis õhku oma rusika, kui ta lahkus kolmapäeval toimunud senati demokraatide koosolekult. Foto: Jim Lo Scalzo

USA senaatorid jõudsid neljapäeval leppeni riigi katastroofilise maksejõuetuse ärahoidmises, kui demokraadid võtsid vastu vabariiklaste pakkumise tõsta võlalage kaheks kuuks.

 

«Me oleme jõudnud kokkuleppeni pikendada võlalage detsembri alguseni ja loodame, et saame selle tehtud juba täna,» teatas senati demokraatide juht Chuck Schumer senati avamisel, vahendab AP.

Sõlmitud kokkuleppes taganesid vabariiklaste ja demokraatide juhid ohtlikust vastasseisust riigi laenuvõtmise ülempiiri tõstmise üle, kuna demokraatlikud senaatorid võtsid vastu senati vabariiklaste juhi Mitch McConnelli pakkumise.

McConnell tegi selle pakkumise kolmapäeval vahetult enne seda, kui vabariiklased olid valmis blokeerima pikemaajalisi õigusakte võlakohustuse peatamiseks. Samal ajal rõhutasid president Joe Biden ja ärijuhid oma muret, et enneolematu föderaalne maksejõuetus häiriks valitsuse makseid miljonitele inimestele ja paiskaks riigi majanduslangusesse.

Kokkulepe paneb ühtlasi aluse detsembris toimuvale omamoodi jätkule, kui kongress seisab taas silmitsi kiireloomuliste tähtaegadega, et rahastada valitsust ja tõsta võlakohustust enne jõulupuhkusele minekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles