Aab: hinnatõusu aitab leevendada kateldes puidu põletamine (12)

BNS
Copy
Jaak Aab
Jaak Aab Foto: Remo Tõnismäe

Riigihalduse minister Jaak Aabi sõnul ei saa valitsus kiire hinnatõusu suhtes koheselt midagi ette võtta, sest tegu on ülemaailmse nähtusega, mis tuleneb koroonakriisist kiiresti taastumisest; küll aga võib tema hinnangul ajutiselt survet energiahindadele vähendada väheväärtusliku puidu põletamine kateldes.

Minister märkis neljapäeval toimunud valitsuse pressikonverentsil, et opositsioon jagab hinnatõusu pidurdamiseks küll erinevaid lubadusi, kuid need pole siiski realiseeritavad, sest lähevad vastuollu olemasolevate reeglitega. «See, kui pakutakse välja, et on võimalik taastuvenergiaallikaid kinni maksta, siis see ei ole võimalik, see ei ole reeglite järgi,» toonitas Aab.

«See hinnatõus on globaalne, see hinnatõus on eelkõige energiakandjatel – kütustel, gaasil, elektril. Siin öeldakse, et valitsus saab kohe hinnatõusud kuhugi ära pöörata, kuid see ei ole võimalik. On olemas teatud reeglid, kuidas me mingisuguseid kompensatsioonirahasid kasutada saame,» lausus riigihalduse minister.

«Ma arvan, et üks hea otsus oli, et me ikkagi põlevkivikatlaid kinni ei pannud, muidu oleksime sellel talvel päris hädas. Me oleme arvanud nad reservi ja tõenäoliselt sellel talvel nad ka töötavad. Üks niisugune leevendav meede on ka, et me saame väheväärtuslikku puitu põletada nendes katledes – see tõenäoliselt ohjeldab veidi hinda,» lisas ta.

Aab tõi leevendusmeetmena välja ka eelmise valitsuse kehtestatud aktsiiside langetused, mis kehtivad edasi ka järgmisel aastal. «Ka see võtab survet hinnatõusule vähemaks,» märkis ta.

Ministri sõnul jätkab valitsus erinevate meetmete otsinguid ja eelarvemenetluses tulevad need kindlasti ka jutuks. «Me ei saa seda siin veel korralikult maha öelda, aga me jätkame neid otsinguid, aga kindlasti eelarvemenetluse käigus me proovime neid kohti leida.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles