Vahetusvaip aitab ühistul säästa koristuskulusid

, Lindström OÜ tegevdirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahetusvaip hoiab kinni suure osa mustusest ja vähendab koristuskulusid kuni 40%. Õigesti valitud ning sobiva kujundusega vaip annab ka interjöörile särtsu ja ilmet.
Vahetusvaip hoiab kinni suure osa mustusest ja vähendab koristuskulusid kuni 40%. Õigesti valitud ning sobiva kujundusega vaip annab ka interjöörile särtsu ja ilmet. Foto: Lindström

Piisavas koguses vahetus­vaipu aitab kortermajadel vähendada koristuskulusid kuni 40%, sest suurem osa mustust kantakse sisse jalatsitega. Vahetusvaip ei pea enam olema helemust või tume­­hall porimatt, vaid sellele saab tänapäeval trükkida keerulise mustri, foto, maalirepro või sise­arhi­tekti muud fantaasia­rohked ideed.

Ilmastatistika näitab, et Eestis sajab 150–200 päeva aastas, ülejäänud päevadel lendleb teedel ning tänavatel sageli tolm ja liiv. Meie kliima on tinginud selle, et 80% mustusest kantakse sisse jalanõudega. Tulemuseks on porised ja kriibitud põrandad, tolmuse õhuga ruumid ning talvel põrandakatetesse sööbinud kloriidilaigud.

Halvasti koristatud koridorid vajutavad varem või hiljem oma pitseri iga korteri puhtusele ja sisekliimale. Selleks, et ruumid oleksid puhtad igal aastaajal nii porise, lörtsise, lumise kui ka suvel kuiva ja tolmuse ilmaga, on kaks lahendust.

Kulukas lahendus on tellida koristajalt koridori pesemist kolm-neli korda päevas. Märksa soodsam on kasutada vahetusvaipu, mis aitavad ilmastikuolusid ning käidavust arvestava lahenduse korral vähendada koristuskulusid kuni 40%.

Lisaks otsesele kulusäästule on tulemuseks puhtamad ruumid, meeldiv esmamulje, vähemlibedad põrandad, parem siseõhk tänu tänavatolmu kinnihoidmisele ning kinnisvara aeglasem kulumine.

Tänu sellele on maja välisilme parem, keegi ei kuku libedas trepikojas, korras põrandatega kinnisvara väärtus ei lange ning maja remondifondi pole vaja koridoride parandamiseks nii tihti kasutada.

Mustus jalutab majja

Puhast maja pole aga võimalik saavutada sel viisil, kui panna iga välisukse ette üksnes jalamatt. Piisava suurusega vahetusvaibad peavad olema kõigi sissepääsude juures. Selleks, et pidada kinni maksimaalne osa jalatsitega sissekantavast mustusest, peab siseneja jõudma vaibal teha kuus sammu, seega peab vaibapinda olema vähemalt kolm meetrit. Vaipu tuleb korrapäraselt pesta-puhastada ning aeg-ajalt kulunud harjastega eksemplarid uute vastu vahetada.

Vaipade kasutamisel on kaks alternatiivi: osta trepikodadesse vaibad mõnest ehituskauplusest või kasutada vahetusvaipade üüriteenust. Oma vaip võib tunduda soodne, kuid ühekordsele kopsakale ostuhinnale lisanduvad kulutused ka vaipade korrapärasele pesemisele, puhastusele, parandamisele ja hooldusele ning kulunud vaipade väljavahetamisele.

Kui aga vaipu korrapäraselt mitte pesta ja hooldada, on need tõhusad vaid mõneks nädalaks – vaipade kena väljanägemine kaob kiiresti, määrdunud vaibad «toodavad» mustust juurde ning kokkuvõttes koristuskulud hoopis kasvavad.

Vahetusvaibateenus säästab

Vahetusvaipade üüriteenuse kasutamisel saab igakuise väikese kuutasu eest tervikliku lahenduse. Koostöö korteriühistutega algab vajaduste analüüsist ning läbimõeldud vaibalahenduse väljapakkumisest, et vaibad oleksid piisava suurusega, arvestaks käidavust ning oleks korrapäraselt vahetatud.

Lisaks vahetusvaipadele hõlmab teenus ka määrdunud vaipade pesu ja kvaliteedikontrolli, parandamist ja asendamist, puhaste vaipade kohaletoimetamist ja mahapanekut, kasutatud vaipade äraviimist, vaipade ladustamist, kasutuselt kõrvaldamist ja ümbertöötlemist ning uute vaipade hankimist. Ühistul või maja haldajal pole vaja teha muud, kui tagada vahetusvaipade hooldustöötajatele kokkulepitud aegadel sissepääs trepikodadesse.

Tulemuseks on see, et vaibad hoiavad tõhusalt mustust kinni 24 tundi ööpäevas ning 365 päeva aastas, vaibad ja trepikojad näevad puhtad välja, koristaja peab käima harvemini ning koristuskulud kahanevad. Lisaks madalatele kuludele on vahetusvaibateenus ka keskkonnasäästlik, vähendades energia- ja materjalikadusid.

Sageli kardavad erilahendustena valminud disainmajade või siis jällegi ülesvuntsitud miljööväärtuslike elamute omanikud, et trepikodadesse pakutakse tumedaid ja sisekujunduses võõrelemendina mõjuvaid vahetusvaipu. Tegelikult ei piirdu värvi- ja disainivalik enam ammu helemusta või tumehalliga, vaid on sisuliselt piiramatu.

Disainvaip – funktsionaalne ja isikupärane

Kliendi soovidest lähtuvalt loodud disainvaibad on kinnisvaradisainis ja sisearhitektuuris uus suund. Seni puhtust hoidnud ja koristuskulusid säästnud vahetusvaip muutub nüüd ka oluliseks kujunduselemendiks.

Samas on uue disainkollektsiooni vaipadel samasugused mustust tõkestavad omadused nagu standardvaipadelgi, aga kasutatav materjal toob värvid paremini esile. Disainvaip lubab ruumide sisekujundust elavdada ja isikupärastada, kuna sellele saab trükkida mustri, foto, maalirepro või sisearhitekti muud loomingulised nägemused. Kuna kujundus trükitakse valgele vaibale, siis värvivaliku osas piirid peaaegu puuduvad.

Meelepärase disainvaiba võib lasta kujundada disainiosakonnal või mõnel Eesti kunstnikul või leida sobiv valmiskollektsioonist, kuhu kuulub vaipu 70 põhivärvis ja 12 eri suuruses.

Ka disainvaiba teenus toimib üüri põhimõttel, vabastades ühistud ja maja haldajad kõigist vaibandusega seotud muredest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles