Viis taastuvenergia tootjat said oma elektrile riikliku hinnagarantii (1)

Merike Lees
Copy
Päikesest elektrienergia tootmine on Eesti plahvatuslikult kasvanud.
Päikesest elektrienergia tootmine on Eesti plahvatuslikult kasvanud. Foto: Lilli Tölp

Viis taastuvenergia tootjat said riigilt lõppenud vähempakkumisel 12 järgmiseks aastaks oma toodetud elektrile garanteeritud miinimumhinna. Praeguse börsihinna juures ei maksta neile sentigi.

Konkursi maht oli viis gigavatt-tundi roheelektrit aastas. Vähempakkumisel osales 20 pakkujat 36 taastuvenergia tootmisseadmega. Nende pakutud energiahulk ületas soovitavat mahtu enam kui kuuekordselt. Võitjaks osutus viis ettevõtet kuue tootmisseadmega ning nende pakutud toetuse määr jääb vahemikku 45,8-48,9 eurot megavatt-tunni eest.

Praeguse elektri börsihinna juures toetus ei käivitu. Antud taastuvenergiatasu makstakse tootjale 12 aastat juhul, kui börsihind langeb allapoole vähempakkumiskonkursil kinnitatud hinnataset.

«Vähempakkumise tulemused näitavad selgelt, et ka meie laiuskraadil on päikesest elektri tootmine muutunud juba väga taskukohaseks ning aitab kolmveerandil aastast kokku hoida kallite fossiilkütuste kasutamise pealt,» sõnas majandus- ja taristuminister Taavi Aas. «Aasta lõpus väljakuulutataval suuremamahulisel vähempakkumisel, kus jaamade võimsuspiirangut ei ole, loodame näha veelgi paremaid hindu, sest siis konkureerivad omavahel senisest veelgi enam tuule- ja päikeseenergia projektid.»

Pakkumisel sai osaleda tootmisjaamadega, mille elektriline võimsus on vahemikus 50 kilovatti kuni üks megavatt. Makstav toetus kujuneb hankel osaleja hinna ja elektri börsihinna koosmõjus, mis tähendab, et kui kuu keskmine börsihind muutub madalamaks kui tootja pakutud hind, kompenseeritakse tootjale nende kahe vahe. 

Taastuvenergia vähempakkumise eesmärgiks on tõsta Eestis taastuvelektri osakaalu ning ühtlasi tagada läbi avatud konkursi võimalikult madal taastuvenergia tasu inimeste ja ettevõtete elektriarvetel. Vähempakkumise korraldaja oli majandus-ja kommunikatsiooniministeerium ning läbiviija Elering.

Järgmine roheelektri vähempakkumine 450 gigavatt-tunnile aastas toimub eelduslikult veel selle aasta lõpus ning seekord puudub tootmisüksuste võimsuspiirang.

Jooksva aasta esimese üheksa kuuga toodeti Eestis ligikaudu 2175 gigavatt-tundi roheelektrit, mis on ligikaudu kolmandik riigi elektrienergia tarbimisest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles