Tarbijahinnad tõusid septembris 13 aasta rekordtempos

BNS
Copy
Elektri kallinemine lööb kõige enam neid, kes lepingu järgi ostavad voolu börsihinnaga. Pilt on illustratiivne.
Elektri kallinemine lööb kõige enam neid, kes lepingu järgi ostavad voolu börsihinnaga. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Tarbijahinnaindeks tõusis septembris võrreldes eelmise aasta septembriga 6,6 protsenti ning võrreldes augustiga 1,2 protsenti; viimase 13 aasta kõige kiirema tarbijahinnaindeksi kasvu tõi septembris kaasa elektri hinnatõus.

Tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga oli viimati suurem kui 6,6 protsenti 2008. aasta detsembris, mil see oli 7 protsenti, teatas statistikaamet.

Mulluse septembriga võrreldes olid kaubad tänavu septembris 4,6 protsenti ja teenused 10,4 protsenti kallimad.

Statistikaameti juhtivanalüütik Viktoria Trasanovi sõnul mõjutas tarbijahinnaindeksit möödunud aasta septembriga võrreldes enim kodudesse jõudnud elektri 74,5-protsendine hinnatõus, mis andis kogumuutusest kolmandiku.

«Eluasemeteenustest olid suurema mõjuga veel torugaasi 30,1-protsendine ja üüri 10-protsendine kallinemine. Suurem mõju indeksi muutusele oli endiselt mootorikütuse hinnatõusul – bensiin oli 19 protsenti ja diislikütus 28,5 protsenti kallim. Toidukaupadest oli enim kallinenud kartul 79,3 protsenti, värske köögivili 30,7 protsenti ja mitmesugused toiduõlid 14 protsenti,» lausus Trasanov

Augustiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit põhiliselt eluasemeteenuste hinnatõus. Kodudesse jõudnud elekter kallines kuuga 23,6 protsenti ning torugaas 12,7 protsenti. Suurem oli mõju veel rõivaste ja jalatsite soodusmüükide lõppemisel ning kartuli ja värske puu- ning köögivilja mõningasel odavnemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles