Ekspert: kütuste hinnal on veel kasvuruumi (7)

Erkki Erilaid
Copy
Paar päeva tagasi tõusis mootoribensiini 95 liitrihind 1,539 euroni, mis on kõige kallim hind Eesti jaemüügi ajaloos.
Paar päeva tagasi tõusis mootoribensiini 95 liitrihind 1,539 euroni, mis on kõige kallim hind Eesti jaemüügi ajaloos. Foto: Remo Tõnismäe

Paar päeva tagasi jahmatasid tanklaketid Eesti tarbijaid rekordilise bensiinihinnaga. Energiafirma JTD Energy Services peastrateeg John Driscoll valab aga veelgi õli tulle, prognoosides, et tänavu kaks korda juba kallinenud toornafta hinnale viskab peagi viiendiku jagu juurde ning Brenti toornafta hind jõuab 100 dollarini barrelist. Varasemate hinnaliikumiste kohaselt võiks selline tooraine kallinemine kütuste hindu tanklates kergitada veel vähemasti 10 eurosendi võrra.

Naftahindade kasvu hoogustab OPECi, Venemaa ja teiste naftatootjate esmaspäevaselt kohtumiselt tulnud sõnum jätta tootmiskogused muutmata ja lisada naftat turule varem kokkulepitud plaani alusel ehk tootmine suureneb alles novembris.

Turud aga ootavad pingsalt tootmismahtude suurenemist, sest energiavajadus maailmas on hüppeliselt kasvamas. John Driscoll prognoosis, et naftahinnad võivad tõusta lähiajal 100 dollarini barrelist, kuid lisas, et selline hind pole ehk kuigi jätkusuutlik. «Naftahinnad võivad talvel tõusta, sest tarneahelates on palju katkestusi ning OPEC ja tema liitlased peavad kinni varasemast naftatootmise lepingust,» rääkis strateeg CNBCile.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles