Putin: Euroopa tegi vea loobudes pikaajalistest gaasilepingutest (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Venemaa president Vladimir Putin kolmapäeval toimunud valitsuse istungil.
Venemaa president Vladimir Putin kolmapäeval toimunud valitsuse istungil. Foto: Alexei Druzhinin

Venemaa president Vladimir Putin ütles kolmapäeval, et Euroopa on teinud vea, vähendades pikaajaliste tehingute osakaalu maagaasikaubanduses ja minnes selle asemel üle gaasi hetketurule, kus hinnad on tõusnud rekordtasemele, vahendab Reuters.

Vladimir Putin ütles televisioonis ülekantud valitsuse istungil: «Meie Euroopa partnerite tegevus on veel kord kinnitanud, et nad tegid vigu.»

«Me suhtlesime Euroopa Komisjoni eelmise koosseisuga ja kogu nende tegevus oli suunatud nn pikaajaliste lepingute järk-järgulisele lõpetamisele,» lisas Putin. «See oli suunatud gaasi hetketurule üleminekule. Ja nagu on tänaseks selgunud, on nende tegevus olnud ekslik.»

Vene gaasikontsern Gazprom on juba pikka aega seisnud vastu Euroopa üleminekule hetketurule, eelistades pikaajalisi lepinguid, mis mõnikord kestavad 25 aastat.

Putin kordas ka, et Venemaa on olnud usaldusväärne energiatarnija Euroopale, kes võib sel aastal näha rekordiliselt suurt Venemaa gaasi eksporti, sest Moskva suurendab vastusena energiakriisile gaasitarneid, sealhulgas Ukraina kaudu, ja on valmis turgu stabiliseerima.

Kremli eitamine

Varem kolmapäeval ütles Putini pressiesindaja Dmitri Peskov, et Venemaal ei ole olnud mingit rolli Euroopa gaasihinna tõusus.

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) ja mõned Euroopa Parlamendi seadusandjad on Gazpromi ja Venemaad süüdistanud selles, et nad ei tee piisavalt, et suurendada oma tarneid Euroopasse.

«Venemaa ei mängi absoluutselt mingit rolli Euroopa gaasiturul toimuvas,» ütles Peskov ajakirjanikele igapäevases konverentsikõnes.

«Gaasikriisi taga on paar põhjust - kuidas majandus taastub, kuidas kasvab nõudlus energiaressursside järele, samuti ei ole gaasihoidlad täidetud,» lisas ta.

Putin nimetas gaasihinna tõusu teise põhjusena ka majanduse taastumist ja külma talve Euroopas, mis viis gaasihoidlate vähenemiseni.

Peskov ütles, et Moskva on valmis arutama uusi pikaajalisi lepinguid gaasi müügiks Euroopa tarbijatele ja et Gazprom täidab kõik oma kohustused.

Euroopa võrdlusalusena kasutatav Hollandi maagaasi hulgimüügihind on aasta algusest alates peaaegu kaheksakordistunud, kaubeldes kolmapäeva varahommikul kõigi aegade kõrgeimal tasemel ehk üle 150 euro megavatt-tunni (MWh) eest. Samas nägi hind pärastlõunal langust, kahanedes 116,3 euroni.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles